Kultūras ziņas

Andris Breže. Gaismas konstruktors

Kultūras ziņas

Labdarības šovs kultūras darbinieku atbalstam

Talsu Krūmu mākslas grupai – 35

Talsu Krūmu mākslas grupai – 35

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirms 35 gadiem kādā dienā Talsos daži vietējie mākslinieki devās gleznot uz Talsu pauguraini un izveidoja mākslinieku grupu. Latvijas mākslas vidē tā ir pazīstama kā Talsu Krūmu mākslas grupa. Laika gaitā tā sevi ir pierādījusi kā daudzpusīgu, asprātīgu un nenogurdināmi radošu cilvēku apvienība. Šobrīd Pedvāles mākslas parka Firkspedvāles muižā ir ierīkota Krūmu mākslas grupas jubilejas izstāde. Tā ar nepacietību gaida pulcēšanās ierobežojumu atcelšanu un svinīgo atklāšanu.

Talsu Krūmu mākslas grupa ir viena no Latvijā senākajām un stabilākajām mākslinieku apvienībām, kuras mākslinieki mūsu mākslas vēsturē ir iegājuši ne tikai ar radošiem mākslas darbiem, bet arī ar asprātīgām performancēm. Tie ir gleznotāji, fotogrāfi, tēlnieki un keramiķi.

Pavisam 14 mākslinieki, kuru darbos garlaicība ir sveša.

Izstādē redzami fotogrāfu Daiņa Kārkluvalka un Ulda Balgas fotogrāfijas, Lauras Feldbergas reālisma gleznas, viena no grupas balstiem – Andra Vītola – ekspresīvais abstrakcionisms un viena no zināmākajiem naivistiem – Modra Sapuna – darbi. Tie ir tikai daži piemēri, kas raksturo grupas māksliniecisko dažādību.

Šie paši piemēri raksturo arī māksliniekus vienojošās pazīmes. Gleznotājs Andris Biezbārdis skaidro:

“Spēcīga krāsa pārsvarā. Akcenti, bravūra uz uztriepienu – tas prasās pēc lielāka mēroga. Mums nepatīk knibināties.”

Būtiska loma grupas attīstībai ir bijusi un joprojām ir Pedvālei un mākslas aktivitātēm Ojāra Feldberga vadībā. Izstādes ekspozīcijā redzamas vairākas viņa instalācijas. Tādēļ likumsakarīgi, ka Krūmu mākslas grupas jubilejas izstāde notiek tieši šeit. Turklāt tā ir pirmā, kas ierīkota Firkspedvāles muižā pēc tās restaurācijas.

Tēlnieks Ojārs Feldbergs stāsta: “Šī izstāde bija paredzēta un būtu bijusi jau atklāta, bet šampanieši palika neatvērti, un diemžēl tagad neviens nedrīkst viņu apmeklēt un apskatīt šos brīnišķīgos mākslas darbus. Bet mēs turpinām cerēt, gaidīt. Izstādes darbi arī turpinās karāties pie sienām. Gaidīsim ciemiņus, apmeklētājus, tikko kā tas būs iespējams.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti