Talsos pavasaris sākas ar Mākslas dienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdien, 16.aprīlī, Mākslas dienu ietvaros Talsos notiks vairāku izstāžu atklāšanas un performances. Pasākumi iecerēti gan Talsu novada muzejā, gan brīvās mākslas telpā „Baložu pasts''. Mākslas dienas uzrunās un vienkopus pulcēs gan profesionālus māksliniekus, gan amatierus, nenovelkot robežas radošai izpausmei.

Saulainā pavasara dienā „Baložu pasts” - ēka, kas reiz kalpojusi pastam, bet tagad ar pašvaldības gādību atvēlēta mākslai, - tā vien rosina atvērt durvis. Brīvajā mākslas telpā sākusies sezona, kas turpināsies visas vasaras garumā. Pirmajā stāvā dzīvo talsenieki, bet otrais stāvs nu jau otro gadu pulcē ar mākslu un radošumu saistītus ļaudis. Šajās Mākslas dienās tur būs redzamas vairākas izstādes, vienā no tām - Talsu novada amatiergleznotāju izstāde „Triepnis”.

„Brīvā mākslas telpa ir vieta bez nosacījumiem, radoši cilvēki var izstādīt savus darbus. Nav jābūt akadēmiskai izglītībai un nav arī traucēklis, ja viņiem ir akadēmiskā izglītība.

Doma bija savest kopā dažādus māksliniekus - ar dažādu pārliecību, izpratni, līmeņiem, lai būtu iespēja vienam no otra iedvesmoties, mācīties. Brīvā mākslas telpa nozīmē arī to, ka ieeja ir par brīvu,” par biedrības un brīvās mākslas telpas „Baložu pasts” ideju vairāk stāsta keramiķe Diāna Dzelme.

Brīvās mākslas telpas ir brīvas vēl kādā nozīmē - jo ļauj vaļu brīvai iztēlei un radošumam, nav jābaidās ko pienaglot vai izurbt kādu caurumu, saka fotogrāfs Uldis Balga. Dažās istabās uz sienām vēl saglabājušās iepriekšējo saimnieku līmētās dažādu laiku avīzes, citas sadzeltējušas vairāk, citas mazāk. Uldis Balga un Andris Vītols izveidojuši instalāciju izstādi „Jo ātrāk, jo labāk”. Viena no instalācijām tapusi, iedvesmojoties no Mikelandželo Antonioni slavenās filmas „Zabriskie Point” motīviem. Apspēlēti palēnināti sprādzieni un karstums, klāsta fotogrāfs Uldis Balga:

„Kurzemē, kā jau vējainā vietā, bieži ir elektrības pārtraukumi. Keramiķi Diāna un Nauris bija ielikuši darbus ceplī. Viņiem ir elektriskais ceplis. Pēc vairākkārtējiem pārtraukumiem tehnika sajūk prātā. Keramika tika sabojāta, bet es redzēju sakusušos traukus, plastiskas formas. Es viņiem palūdzu tos nesasist, bet atdot man. Uz mākslas dienām piestiprināju pie pamatiem un eksponēju.”

Vienā no „Baložu pasta” telpām skatāmi keramikas darbi, kam nekas nav kaitējis. Tā ir keramiķu Diānas Dzelmes, Naura Galviņa un Katrīnas Vīnertes kopizstāde „Šis un tas”.

„Brīvā lidojumā tapa. Ir darbi, kas iepriekš izstādīti. Bijām pārsteigti, ka, esot trīs dažādiem cilvēkiem, izstāde izdevusies ļoti saskanīga,” saka keramiķe Diāna Dzelme.

Mākslas dienas Talsos vēl pirms „Baložu pasta” durvju atvēršanas sāksies Talsu novada muzejā, kur tiks atklātas vairākas izstādes un Talsu novada muzeja sagatavotais mākslinieku katalogs.

Tajā rezumēti un fiksēti mākslinieku pēdējo desmit gadu radošie veikumi, kā arī dota vizuālā informācija par 13 Talsu māksliniekiem latviešu un angļu valodā.

„Kā jau ierasts, Talsu mākslas dienas ievadām ar mākslinieka Žaņa Sūniņa prēmijas piešķiršanu kādam Talsu māksliniekam par izciliem radošiem sniegumiem 2015. gadā. To 2004. gadā iedibināja Talsu novada pašvaldība,” stāsta Talsu novada muzeja galvenā speciāliste mākslas jautājumos Guna Millersone.

Neiztrūkstoši notiks Mākslas dienu izstādes atklāšana, kurā parasti piedalās vairāk nekā 25 autori. Jaunajā izstāžu zālē tiks atklātas arī gleznotāja Igora Bernāta gleznu izstāde „Bezgalīgais brauciens”.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti