Dienas ziņas

ES un Lielbritānijas sarunas stagnē

Dienas ziņas

Lemj par dzīvi pēc Covid-19 radītās krīzes

Talsos apskatāmi mākslas darbi no ziepēm

Talsos pandēmijas laikā apskatāmi mākslas darbi no ziepēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Talsu novada muzejā pandēmijas laikā pirmo apmeklētājiem klātienē apskatāmo izstādi veidojis metālmākslinieks no Engures. Viņa izstāde ir pavisam ironiska. Mākslas darbi sasaucas ar šī brīža situāciju, kad tik ļoti tiek uzsvērta roku mazgāšana - tie veidoti no ziepēm. Talsu televīzija ar mākslinieku tikās, kad darbiem izstāžu zālē tika piemeklētas labākās vietas.

Izstādē "Tīrība" apskatāmi 36 darbi no sešām mākslinieka Māra M. Gaiļa kolekcijām. M burtu savam vārdam viņš pievienojis, lai netiktu sajaukts ar kādu citu Māri Gaili. Ar ziepēm mākslinieks sācis strādāt pirms aptuveni četriem gadiem un viena darba veidošana aizņemot vairāk nekā mēnesi, jo darbs ir sarežģīts, lai gan patīkams. Tā stāsta pats mākslinieks.

"Materiāls tas ir mīksts, bet ir trausls. Tur tā uzmanīgi. Steigties nevar ar lieliem gabaliem, tas sadrups. Lielākā tiesa tās ir presētas, un tas ir tāds tā kā ziepju akmens un, ja tu ņemsi ļoti lielu, tas vienkārši sadrups. Acis jau nogurst,

tā ilgi un dikti knibinot tur, nu nevar tā astoņas stundas no vietas, galva sāk džinkstēt," klāstīja mākslinieks.

Māris ir metālmākslinieks, un studiju laikos esot bijis daudz jāstrādā pie rotu izgatavošanas, tāpēc arī viņa ziepju darbi ir papildināti ar mirdzošām pērlēm. Viņš sacīja, ka šis mirdzums ļoti labi papildinot baltās ziepes.

"Tas ir tā, kā tāda garšvieliņa klāt. Tā sīki uzber. Nu nepārsātina ļoti daudz, bet tā nedaudz," sacīja mākslinieks.

Māra bērni smejoties par to, ka tētis no veikala vienmēr iznākot ar ziepēm. Bet tas tāpēc, ka vienam darbam ir nepieciešamas desmit.

Jautājot, vai izvēlas kādas konkrētas ziepes, mākslinieks atbildēja, ka ne, bet esot jūtama atšķirība starp dārgākām un lētākām ziepēm.

"Ziepes, tās arī staigā, - ik pa brītiņam darbi ir jāpielabo, jo tās nostaigā. Nedēļu atpakaļ, kad es atkal tās pakoju vaļā - tu jau nezini, kā viņas uzvedas. Bet tad man tas mierinājums ir tāds, ka es nekur neesmu dzirdējis, ka tagad lielveikalos pēkšņi ir izņemtas vecās ziepes, kuras ir sabojājušās. Tā kā diez vai tās bojājas," sprieda mākslinieks. 

Izstāde Talsu novada muzejā apmeklētājus gaidīs līdz 1. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti