Rīta Panorāma

Austrālijā radīts flīģelis ar 108 taustiņiem

Rīta Panorāma

Intervija ar Ingunu Sudrabu Saeimas deputāti (NSL)

Māksla uzzied Talsos

Talsos izveidots ekskursiju maršruts «Māksla uzzied Talsos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Talsos, kur jau kādu laiku uzziedējusi māksla, proti, dažādās pilsētas vietās izvietotas gleznu reprodukcijas, kurās apskatāms, kā Talsi izskatās mākslinieku acīm. Talsenieki ir parūpējušies par to, lai tūristiem būtu interesanti izstaigāt visu pilsētu ar kājām, izveidojot ekskursiju  maršrutu “Māksla uzzied Talsos”.

“Nu jau divus gadus pie mums vecpilsētā  var skatīt pilsētas vēsturi gleznās. Sākot no 20.gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām mākslinieki mīl mūsu pilsētu un glezno dažādos rakursos,” stāsta Talsu novada tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Roze.

Dažādās Talsu vietās izvietotas 35 gleznu reprodukcijas, ļaujot cilvēkiem aplūkot, kā pilsēta izskatījusies kādreiz un kā tā tieši no tāda paša skatpunkta izskatās šobrīd. Neizbēgami, lielākā gleznu kolekcija izvietota pie klasiskās pilsētās ainavas, kur apmeklētājiem izveidota pastaigu taka un ērti soliņi.

“Talsiem ir savs siluets. Neatkārtojams. Tāpēc arī nav brīnums, ka māksliniekiem to tik šausmīgi gribas gleznot. Tas pirmais iespaids par Talsiem ir šī klasiskā ainava pie ezera,” komentē Talsu novada muzeja galvenā speciāliste mākslas jautājumos Guna Millersone.  

Pilsētā dažādās vietās izvietotā gleznu reprodukciju kolekcija iedalāma trīs daļās – Latvijā pazīstami mākslinieki, vecmeistari. Otrā daļa – Talsu vecmeistaru darbi. Trešā daļa – to mākslinieku gleznas, kuri šobrīd dzīvo Talsos.

Pilsētas viesiem gleznu reprodukcijas iespējams meklēt gan pašu spēkiem, gan ar tūrisma informācijas centrā pieejamo karšu palīdzību.

Kā norāda Inese Roze, aplūkot gleznas palīdz arī 3D tehnoloģijas – noskenējot QR kodu, 3D tehnoloģijas šo gleznu iedzīvina – snieg sniegs vai cilvēki dodas savās gaitās, vai zirgs ar pajūgu brauc pa ielu.

Šādā pašā veidā ar viedtālruņa palīdzību pie visām gleznām arī iespējams noklausīties audiogida stāstījumu par gleznas rašanās vēsturi un iegūt informāciju par tās autoru trīs dažādās valodās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti