Kultūras ziņas

Latvijas Radio koris dzied Pasaules mūzikas dienās

Kultūras ziņas

Par latviešiem Āfrikā un Briselē

Metālmākslas "Perfektā nekārtība"

Tallinas ielas kvartālā aplūkojama metālmākslas izstāde «Perfektā nekārtība» 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tallinas ielas radošā kvartāla rezidenču/izstāžu mājā “Melnais caurums”, bijušās Šaha skolas telpās, “Perfekto nekārtību” sarīkojuši metālmākslinieki – Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedras studenti, absolventi un pasniedzēji.

Ēdamas karameļu rotas un krāsainas Purvīša ūsas, pasaules radīšanas rotu ēnu spēle, metāla skaņu instalācijas un skarba atsauce uz pirmo žurnālistikas brīvības izpausmi, bez cenzūras atspoguļojot Vjetnamas karu. Tik atšķirīga ir metālmākslas “Perfektā nekārtība” – Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Metāla dizaina katedras studentu, absolventu un pasniedzēju darbu izstāde, kas atklāj radošā mācību procesa amplitūdu, materiālu un ideju dažādību.
 
“Pamatdoma ir aplipināt jaunos talantus ar nepieciešamību izrādīties un izstādīties, jo te ir daudz mācību darbu, kur modelējam dažādas situācijas, teiksim, kādreiz ir uzdevums taisīt rotu, citreiz, taisni pretēji, taisīt nerotu vai kādu izaicinājumu,” pastāstīja LMA Metāla dizaina katedras vadītājs Arvīds Endziņš. Izstādi viņš salīdzināja ar sacensībām sportistam – ka tās ir gan sacensības, gan treniņprocess, gan svētki pašam un citiem. 

Rasma Pušpure. "Secret Life of a Jewelry Designer". 2017
Rasma Pušpure. "Secret Life of a Jewelry Designer". 2017

LMA absolvente un izstādes kuratore Ginta Grūbe piedalās ar kaklarotu, kuru veidojusi no automašīnas “Lada” mazajiem atstarotājiem. 

“Patiesībā mana interese rotu mākslā ir strādāt ne tik daudz ar metālu, kā interesantiem priekšmetiem, kas mani uzrunā, kā, piemēram, šie atstarotāji,” teica Grūbe. 

Līdzsvara meklējumos starp harmoniju un haosu izstādē piedalās vairāk nekā divdesmit pieci Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedras studenti, absolventi un pasniedzēji, atklājot darba ar metālu nebeidzamās iespējas un garās darba stundas, jo Mākslas akadēmijā līdzās rotu mākslai top telpiskas instalācijas un dizaina priekšmeti.

Una Mikuda. "Inside Out". 2018
Una Mikuda. "Inside Out". 2018

LMA Metāla dizaina katedras absolvente Una Mikuda savukārt piedalās ar savu maģistra darbu – rotu kolekciju jeb personīgo dienasgrāmatu, kur katra rota ir viena konkrēta lappuse un pauž veidotājas tābrīža emocionālo stāvokli. 

“Tas ir gan kā radošs eksperiments, gan kā mācībdarbs. Šī kolekcija bija mani pirmie soļi ar 3D tehnoloģijām un, pateicoties Mākslas akadēmijai, bija iespēja eksperimentēt ar šīm tehnoloģijām, veidošanu, modelēšanu 3D programmā, pēc tam izņemts, izprintēts un, beigās noņemot formu, atlejot metālā, jau padarot to par rotu, modelis, kas citiem ir nereāls,” ar savu darbu iepazīstināja LMA Metāla dizaina katedras 3. kursa students Toms Katkevičs. 

Aplūkot metālmākslas “Perfekto nekārtību” Tallinas ielas radošajā kvartālā var pagūt līdz sestdienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti