Kultūras ziņas

Atklāts Cēsu Mākslas festivāls

Kultūras ziņas

Top dokumentāls stāsts par pandēmijas laiku

Iknedēļas atklājums Tallinas ielas pagalmā

Tallinas ielā aicina veidot un padziļināt izpratni par laikmetīgo mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Krīt priekškars, un zem tā iknedēļas mākslas atklājums – kas tāds ik pirmdienu piedzīvojams Tallinas ielas pagalmā kultūras vietā “Tu jau zini Kur”. Pierādot, ka māksla var būt ne tikai izstāžu zālēs un galerijās, līdz 26. oktobrim vienu no kultūras vietas plašā angāra sienām apdzīvos mākslas ekspozīcija, kuras autors ik nedēļu būs kāds cits jaunais mākslinieks. 

15 nedēļas, 15 mākslinieki un 15 kvadrātmetri. Ar šo trīs vienādo un viegli iegaumējamo lielumu kombināciju Tallinas ielas pagalmā kultūras vieta “Tu jau zini Kur” iegūst vēl nepieredzētu vizuālās mākslas koncentrāciju, un tā aizsākas izstāžu cikls  “Iknedēļas atklājums”. Idejas izlolotājs – Latvijas Mākslas akadēmijas absolvents un Antverpenes Karaliskās mākslas akadēmijas students Rūdolfs Štamers.

“Tas viss sākās ar to, ka es šeit sāku darboties ikdienā, un vienā brīdī apmēram pirms mēneša viens no kultūrtelpas “Tu jau zini Kur” līdzīpašniekiem Uldis Trapencieris piedāvāja veidot arī kādu vizuālu projektu. Telpa ir liela, katru dienu šeit notiek koncerti un likās – kāpēc gan nevarētu arī baudīt vizuālo mākslu,” skaidroja Štamers.

Savukārt mākslas teorētiķe un pētniece, kuratore Auguste Petre norādīja: “Nav nekāds noslēpums, ka vizuālās mākslas cienītāju loks ir gana šaurs, un tādēļ man šķiet, ka arī šī vieta, kas ir izvēlēta zināmā mērā neapzināti, tomēr iet uz šo mākslas un sabiedrības mijiedarbes procesa veicināšanu. Līdz ar to arī mākslinieki, kas piedalās, ir gana dažādi, viņu rokraksti ir pilnīgi atšķirīgi.”

Petre uzskata –

šāda pieeja sniegs apmeklētājiem katru reizi kaut ko citu un veicinās izpratni par Latvijas laikmetīgās mākslas kopainu.  

Māksliniekiem šeit dota brīva vaļa domas lidojumam un interpretācijai, kā apdzīvot piešķirto spēles laukumu – likt darbu pie sienas vai arī sienu izmantot tikai kā fonu radošajam auglim. Pirmais 15 nedēļu izstāžu ciklā – gleznotāja Klāva Lora veikums. Mākslinieks šobrīd no intervijām un liekas publicitātes vairās, jo uzskata, ka mākslas darbam jārunā pašam par sevi.

Petre skaidroja, ka Lors  šim darbam iedvesmojies no angļu filozofa Saimona Blakbērna tekstiem un iekļāvis tajā darbā sev ļoti raksturīgā, spilgtā un abstraktā veidā cēloņu un seku ķēdi, ko viņš ir risinājis caur šīm abstraktajiem, figurālajiem tēliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti