Tallinā atklās latviešu mākslinieces Evitas Vasiļjevas personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tallinas pilsētas galerijā tiks atklāta Evitas Vasiļjevas personālizstāde “Klusie stāvi un elastīgās tagadnes”. Vasiļjevas pirmā izstāde Igaunijā runā par nemitīgu kustību, nenoteiktību un iespējām.

Izstādes atklāšana notiks ceturtdien, 18. oktobrī, plkst. 18.00, un būs apskatāma līdz 25. novembrim, informēja laikmetīgās mākslas centra “kim?” pārstāvji.

Evitas Vasiļjevas darbi vispirms pārsteidz ar savu svaru – betona lējumi, no kuriem lien ārā dažāda garuma tērauda armatūras stieņi, liecina par smagu fizisku darbu. Šis darbu fizikalitātes aspekts saista Vasiļjevas māksliniecisko praksi ar seno tēlniecības tradīciju. Nav saprotams, vai objekti vēl tikai top vai jau atrodas sabrukuma stadijā, un tā nu skatītājs atrodas uz dažādu laiku robežas.

Izstādē “Klusie stāvi un elastīgās tagadnes” būs skatāmi arī jauni keramikas darbi, kurus Vasiļjeva veidojusi, atrodoties rezidencē Eiropas keramiķu centrā (EKWC) Nīderlandē.

Mākslas kritiķe Santa Remere norāda, ka mākslinieces instrumentu paleti veido “celtniecības izejmateriāli – asie un primitīvie pavedieni, no kuriem cilvēki auž savu pasauli”. Remere raksta: “Vasiļjevu interesē šīs pasaules odere, iekšpuse, kas parasti paliek acij neredzama vai tiek apzināti neievērota. Viņu saista negatīvā telpa – remontzona, kuru mūsu acis radušas izslēgt no kopainas. Viņa teju maniakāli noraida izlīdzinātas, apmestas un nopulētas virsmas.”

““Klusie stāvi” ir komplicētas un abstraktas mentālās konstrukcijas. Metāla stieņi, kas ietiecas struktūrās un tās raksturo, liek mālam ieplaisāt. Visa radīšanas svelme ir izlikta vispārējai apskatei. “Klusie stāvi” ir pārlaicīgas dualitātes simboli. Netveramais, nemateriālais ir cieši savijies ar skulpturālo,” – tā pati Vasiļjeva apraksta darbus, kas ietekmējuši izstādes nosaukuma izvēli.

Evita Vasiļjeva (1985) ir Latvijā dzimusi māksliniece, kura dzīvo un strādā Nīderlandē. 2013. gadā beigusi Gerita Rītvelda akadēmijas Tēlotājmākslas nodaļu un no 2014. gada līdz 2016. gadam strādājusi Amsterdamas mākslinieku rezidencē "De Ateliers". Viņas jaunākās personālizstādes: "Manhours in Headquarters" Amsterdamas izstāžu telpā "P/////AKT" (2017), “Nekas zudis, nekas atrasts” galerijā 427 Rīgā (2016) un “Līdz pusei rozā” "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā (2016). 2018. gadā Vasiļjeva bija rezidencē Helsinku Starptautiskajā mākslinieku programmā (HIAP) un rezidencē-darbavietā "Sundaymorning@EKWC" Nīderlandē. 2018. gada rudenī viņai plānota izstāde arī Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzeja (EKKM) izstāžu galerijā.

Izstādi veido Tallinas Mākslinieku nams sadarbībā ar “kim?” Laikmetīgās mākslas centru. Tallinas pilsētas galerija (adrese: Harju 13) ir atvērta no trešdienas līdz svētdienai no plkst. 12 līdz plkst. 19. Ieeja brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti