Kultūras ziņas

Imanta Kalniņa dziesmu stāsti

Kultūras ziņas

Izdots Ilzes Jansones "Laika rēķins"

Jaņa Rozentāla "Dzīves deja" Tallinā

Tallinā atklāj Jaņa Rozentāla darbu izstādi «Dzīves deja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vienā no lielākajiem mākslas muzejiem Igaunijā un Ziemeļeiropā – Tallinas "KUMU" – kopš pagājušās nedēļas nogales ir skatāma latviešu glezniecības klasiķa Jaņa Rozentāla darbu izstāde “Dzīves deja”. 

139 Jaņa Rozentāla darbi vienotā ekspozīcijā. Tā ir pirmā un līdz šim apjomīgākā mūsu glezniecības klasiķa izstāde ārpus Latvijas. Ne vienmēr mākslas cienītāji Latvijā zina par igauņu klasiķiem, piemēram, Megi vai Raudu, un ne vienmēr Igaunijā atpazīst mūsu meistarus. Tādēļ Rozentāla darbu izstādei Tallinā ir padziļināta nozīme.

Mākslas zinātniece, izstādes “Dzīves deja” kuratore Aija Brasliņa atzīst, ka muzeja speciālistu, ekspertu lokā Rozentāla mākslas darbi ir pazīstami, tomēr svarīgi iepazīstināt plašāku auditoriju. Viņa ir pārliecināta, ka Rozentāls ir mūsu nozīmīgākais simbolisma pārstāvis.

Darbi izstādei izvēlēti no Nacionālā mākslas muzeja, Liepājas un Tukuma muzeju krājuma, kā arī privātajām kolekcijām. Te ir glezniecība, grafika un fotogrāfijas. Rozentāla tēmas – sadzīve, portreti, ainavas un simbolismam raksturīgā mitoloģija un fantāzijas. Izstāde izdevusies gaiša, dzīvespriecīga un harmoniska, norāda kuratore, tāpēc tai dots nosaukums "Dzīves deja".

Izstāde atklāta aizvadītās nedēļas nogalē ierobežotā personu lokā un tiešsaistē. Publikai tā būs pieejama līdz pat 5. septembrim, jo kopš maija sākuma mūsu kaimiņvalstī muzeji ir atvērti. Protams, saglabājot stingrus apmeklējuma noteikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti