Dienas ziņas

Jēkabpilī veido izstādi "Mēs atgriezāmies"

Dienas ziņas

Sabiedrisko transportu laukos izmanto maz

Svitenē atklāj Mākslas dienu izstādi

Svitenē atklāj Mākslas dienu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Gleznotājiem Rundāles novada Svitenes pagasts ir zināma plenēru vieta, bet jau vairāk nekā trīsdesmit gadu tur notiek arī Mākslas dienas, kad izstādē tiek apkopoti vietējo otas meistaru darbi. Un tādu Svitenē nav mazums. Šogad izstādē “Pavasaris Rundāles novadā” aplūkojamas vairāk nekā trīsdesmit gleznas.

Svitene ir mazākais Rundāles novada pagasts, kurā iedzīvotāju skaits nesasniedz pat tūkstoti. Tomēr tajā allaž dzīvojuši mākslinieki un notikušas mākslas dienas. Gleznotāja Īra Rozentāle smej, ka tā esot  īpaša šīs vietas iezīme, kas nemainās jau gadu desmitiem.

"Ja es tā padomāju atpakaļ vēsturē, tad es zinu deviņus profesionālus māksliniekus, kuri studējuši Latvijas Mākslas akadēmijā no viena tik maza, maza pagasta," saka gleznotāja Īra Rozentāle

Šā gada mākslas dienu izstādē ''Pavasaris Rundāles novadā'' apskatāmas vairāk nekā trīsdesmit gleznas, un šeit jau var runāt par  nākamajām gleznotāju dzimtām.

"Tam par uzskatāmu piemēru varam minēt Zvirgzdu ģimeni. Raimondam un Mārai šeit eksponēti divi brīnišķīgi darbi, un visi četri bērni arī pilnīgi pastāvīgi uzgleznoja, un mazākā meitiņa ir apmēram divus gadus veca," turpina māksliniece.

Viens no pamanītākajiem darbiem izstādē ir Vitas gleznotais kaķis, kuram nācies divus mēnešus pozēt, līdz tapusi glezna.Un arī Vita nav vienīgā ģimenē, kas brīvā brīdī rokās ņem otu

"Mēs par mākslinieku saucam Raivi - mazāko dēlu, jo viņš pie Īras Rozentāles mācās mākslas skolā jau trešajā klasē, un tad mēs pārējie vairāk no viņa mācāmies, bet ik pa brīdim pie Īras var arī pamācīties kursos," stāsta sviteniece Vita Reinfelde.

Sešgadīgā Ketija ir viena no piecpadsmit sviteniekiem, kuri gleznošanu apgūst pirmskolas bērnu studijā. Izstādei Ketija uzzīmējusi puķu pļavu.

Svitenieku darbi tautas namā būs apskatāmi līdz 8. maijam, bet vasarā kā allaž visi vienosies plenērā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti