Kultūras ziņas

Venēcijā Latviju pārstāvēs NRJA projekts

Kultūras ziņas

"Mareunrol’s" eksponē domāšanu

"Svešinieku mielasts" ar Teodoru Zeldinu

«Svešinieku mielasts» - filozofa Teodora Zeldina aicinājums sarunāties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Britu filozofs, vēsturnieks un intelektuālis Teodors Zeldins esot kā izaicinājums ziemeļu introvertajam kultūrmārketingam. Viņš uzskata, ka domāšana ir sāpīga, bet cilvēces lielākā problēma – nespēja sarunāties. Atsaucoties Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles aicinājumam, 7. oktobrī Zeldins Dailes teātrī rīkoja īpašu sarunu pasākumu “Svešinieku mielasts”.

Dailes teātra vestibilā klāti gari galdi. Pie tiem sēdās savstarpēji nepazīstami cilvēki, lai piedalītos Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles rīkotajā domu apmaiņas eksperimentā “Svešinieku mielasts”. Jautājumus sarunu ēdienkartei izstrādājis britu filozofs un vēsturnieks Teodors Zeldins. Būdams Oksfordas Universitātes profesors un daudzu grāmatu autors, Zeldins akadēmiskajā vidē bija viens no pirmajiem, kurš piešķīra īpašu lomu sarunām kā jebkuru savstarpējo attiecību veidošanas pamatam. Laikmetīgā māksla, līdzīgi kā šī brīža pasaules kārtība, daudziem šķiet svešāda vai grūti saprotama. Zeldins, kā pretlīdzekli neizpratnei  piedāvā zinātkāri.

“Mēs nesarunājamies par automašīnām, futbolu vai mākslu. Mēs runājam par dzīvi – kā dzīvot un cik grūti ir dzīvot pasaulē, kurā ir tik daudz ciešanu un kurā norisinās tik daudz dažādu veidu krīžu.

Mums uz to visu ir jāreaģē caur savu pieredzi un atklājot citu cilvēku pieredzi. Tāpēc pirmais jautājums, ko es šodien uzdevu, bija – kā jūsu dzīves laikā ir mainījušās jūsu prioritātes? Proti, kādus lēmumus jūs savā dzīvē esat pieņēmuši? Kādēļ jūs tos esat mainījuši? Vai tie ir virzījuši jūs pareizajā vai tomēr nepareizajā virzienā? Tas ir tas lielais katra dzīves jautājums,” stāsta filozofs.

“Parasti jau cilvēki sarunājas par mašīnām, futbolu vai mākslu, taču tie ir temati, kas ļauj izvairīties no sarunas, no ielūkošanās acīs vai aiz cilvēka maskas, ko nēsā pilnīgi katrs cilvēks. Es domāju, ka mūsdienu pasaules lielākā mistērija ir saprast, kas notiek otra cilvēka galvā.”

No malas pasākumā varētu atpazīt “aklajam randiņam” raksturīgās iezīmes. Tomēr rūpīgi izraudzītās un nebūt ne vieglās sarunu tēmas cilvēkus aicina uz padziļinātu viedokļu apmaiņu.

 “Es dievinu sarunas ar svešiniekiem! Un izmantoju jebkuru iespēju, lai to darītu. Tāpēc tā man nav neierasta pieredze, bet vienmēr ir patīkami papļāpāt ar nepazīstamu cilvēku, kuram vari izstāstīt to, ko neteiktu draugiem. Arī jautājumi bija labi,” pieredzē dalās  “Svešinieku mielasta” apmeklētājs Ivans Kolpakovs.

Savukārt “Svešinieku mielasta” apmeklētāja Kristīne stāsta, ka uzzinājusi dzīves stāstu, kas bijis pilnīgi atšķirīgs no pašas pieredzes.

“Salīdzināt to, meklēt dažādas atbildes uz dažādiem jautājumiem un problēmām. Gan sociāli, gan ģimeniski un individuāli. Būs par ko padomāt!” pauž Kristīne.

Teodors Zeldins sarunu pasākumu “Svešinieku mielasts” rīkojis daudzās valstīs, un atsauksmes visās vietās ir vienādas – sarunu dalībnieki beigās atzīst, ka iepriekš nav bijusi iespēja parunāt ar cilvēkiem.

“Līdzīgi kā Teodors Zeldins sākumā teica, ka ir pārsteidzoši, cik mums ir daudz kā kopīga. Jāatzīst, ka arī ļoti patīkami divas stundas nepārtraukti sarunāties. Tā ir tāda reta parādība, īpaši manai paaudzei,” spriež “Svešinieku mielasta” apmeklētāja Anna.

“Ļoti interesanti cilvēkiem, kam nepieciešams pašizteikties. Man personīgi tas bija interesanti. Tēmas bija jautras un aktuālas. Neteikšu, ka tas man sagādāja lielu baudu, bet bija aizraujoši,” par savu pieredzi stāsta Maksims.

Teodors Zeldins uzskata, ka domāšana ir sāpīgs process, kas liek iemācīties sadzīvot ar nenoteiktību. Savukārt izmaiņas privātajā dzīvē var atstāt iespaidu uz visu sabiedrību. Būtiski, cik paši izrādām lielu interesi par notiekošo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti