Sutas un Beļcovas muzejā būs skatāma izstāde par Raini un bērnu žurnālu «Jaunais Cīrulītis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā būs apskatāma izstāde par Raini un bērnu žurnālu "Jaunais Cīrulītis", vēsta muzejs.

Rainis (1865–1929) bija bērnu žurnāla "Jaunais Cīrulītis" atbildīgais redaktors no 1926.gada 6.numura līdz 1927.gada 10.numuram. Redakcijas kolēģijā darbojās rakstnieks Kārlis Dziļleja, mākslinieks Sigismunds Vidbergs, skolotāja Marta Bīlmane, žurnālists un teātra darbinieks Hermanis Kaupiņš.

Uzaicinot Jāni Raini atbildīgā redaktora amatā, Latvijas Bērnu draugu biedrība, kas uzņēmās žurnāla izdošanu 1926.gada vidū, vēlējās uzlabot gan izdevuma literāro saturu, gan māksliniecisko kvalitāti, rūpējoties par audzinošo vērtību un jauniem ierosinājumiem bērnu jaunradei.

Žurnāla dzejas sadaļā ievietoti Raiņa dzejoļi un poēma "Septiņi malēnieši" ar Vidberga zīmējumiem, Dziļlejas, Herberta Dorbes, Kārļa Skalbes un citu autoru daiļdarbi, kā arī pasaules klasika – Ļeva Tolstoja stāsti, Viljama Šekspīra, Lafontēna dzeja. Šajā laikā izdevumam vāku noformējumus un krāsainās atvēruma ilustrācijas darināja Latvijas mākslinieki Aleksandra Beļcova, Uga Skulme, Oto Skulme, Ansis Cīrulis, Indriķis Zeberiņš, Niklāvs Strunke. Vairāk nekā iepriekš tika publicēti bērnu un jauniešu literārie sacerējumi un zīmējumi. Praktiskus padomus bērniem rotaļlietu izgatavošanā sniedza Antonija Āre tematiskajā sadaļā "Darbs-rotaļa". Aprakstus papildināja Antonijas Āres meitas – Zinas Āres zīmējumi, kurai Rainis uzticēja arī savas dzejas izlases "Divpadsmit mēneši" māksliniecisko noformējumu.

Izstāde Sutas un Beļcovas muzejā veidota kā veltījums izcilā latviešu dzejnieka 150.jubilejai. Izstādes nosaukumā izmantotas dzejas rindas no Raiņa dzejoļa "Ko pauda cīrulītis", kas publicēts žurnāla 1926.gada 6.numurā. Ekspozīcijā būs skatāmas mākslinieku Anša Cīruļa, Indriķa Zeberiņa, Niklāva Strunkes, Ugas Skulmes, Oto Skulmes, Sigismunda Vidberga, Aleksandras Beļcovas un citu autoru ilustrācijas, kuras savulaik veicināja bērnu žurnāla vizuālās valodas pilnveidošanu.

Izstāde "Ar zelta stīgām. Jānis Rainis, žurnāls "Jaunais Cīrulītis" un latviešu mākslinieki" muzejā būs apskatāma no 11.augusta līdz 10.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti