Kultūras ziņas

Rīgas Biržā top izstāde par Georgu Vilhelmu Timmu

Kultūras ziņas

"Hamlets" – opera starp ledājiem

Stikla mākslinieces Andas Munkevicas izstāde "Pārmijas"

Stikls kā dzīvesbiedrs. Notiks mākslinieces Andas Munkevicas personālizstāde «Pārmijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 2022. gada 15. janvāra līdz 3. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10) būs skatāma stikla mākslinieces Andas Munkevicas personālizstāde "Pārmijas", informēja muzeja pārstāvji.

"Anda Munkevica ir vadošā stikla māksliniece Latvijā, kura ar šo mediju strādā jau vairāk nekā trīsdesmit gadus. Alegoriskos un simboliskos tēlos viņa iemieso eksistenciālas pārdomas un risina ētiskas dilemmas. Autores vērienīgajām telpiskajām instalācijām un izvērstajiem darbu cikliem raksturīgs filozofisks apcerīgums. Māksliniece brīvi pārvalda plašu stikla tehnoloģiskās apstrādes spektru. Stikls tiek tonēts, kausēts, liekts, būvēts, griezts, plēsts, pulēts, gravēts un apstrādāts vēl daudzos citos veidos, ietiecoties autortehnikas laukā. Ar apbrīnojamu meistarību Anda Munkevica izmanto materiāla plastiskās un vizuālās īpašības, komponē krāsas un gaismas saspēli, radot savdabīgu, stiklam vien piemītošu jutekliskumu. Tēlnieks Gļebs Panteļejevs uzskata, ka "viņas skulptūrās spilgti atklājas tēlnieciski būtiskais"," norādīja muzejā.

Anda Munkevica un darbs “Spēkbrieds” no cikla “Melnie zirgi”.
Anda Munkevica un darbs “Spēkbrieds” no cikla “Melnie zirgi”.

Andas Munkevicas personālizstādē "Pārmijas" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā aplūkojamas pēdējos piecos gados tapušās kompozīcijas. Lielāko daļu darbu māksliniece radījusi tieši šai izstādei. Projekta tematiskais vadmotīvs ir pārejas brīdis, krustceles: "Tās ir laika krustceles un rīcības krustceles, kad saskaries ar eksistenciāliem izaicinājumiem un nekādi ārēji marķieri nepalīdz tajos orientēties – nākas ieskatīties sevī, uzdot jautājumus savai sirdsapziņai, izdarīt izvēles un atrast gaismu tālākam ceļam."

Anda Munkevica "Vēstures lappuse"
Anda Munkevica "Vēstures lappuse"

"Pārmiju" tēmu izstādē izspēlē četras galvenās kompozīcijas. Centrālās divas ir instalācija "Identitātes taka" un cikli "Melnie zirgi" un "Baltie zirgi". "Tā sauktajā "Zirgu ciklā" tiek pretnostatīts miers, samierināšana, erotika un līdzsvarojošs maigums iepretim radošajam, urdošajam garam, spēkam un iznīcībai. Tās ir alegoriskas kompozīcijas, kuras iemieso pilnu dzīves gājumu ar tā stabilajiem un kontrastējošajiem punktiem. Savukārt "Identitātes taka" ir kā šķīstītava – tā rituāli izved cauri likteņa trieciena pieredzei, kas sākotnēji noliec pie zemes, bet tad, soli pa solim, stimulē atdzimt un pacelties pāri. Darbs "Sabiedrība" un objektu grupa "Novērotāji" paplašina ekspozīcijas tematu, ļaujot to sajūgt ar konkrētu sociālās realitātes dimensiju vai arī mudina interpretēt to pārlaicīgās, mūžības kategorijās," vēstīts izstādes pieteikumā.

Anda Munkevica "Vēstures lappuse"
Anda Munkevica "Vēstures lappuse"

"Jau vairāk nekā 30 gadus stikls man ir kā dzīvesbiedrs. Ar īpašu un unikālu satiksmi starp mums.

Kāpēc stikls? Es strādāju, dzīvoju un domāju šajā materiālā. Tas vienlaicīgi ir spēcīgs un trausls, ugunīgs un ledains. Materiāls, kas nepiedod kļūdas. Tas paņem laiku, spēku, sviedrus un asaras, pretī dodot prieku, svētku un neaprakstāmas laimes sajūtu. Izmantoju šo materiālu, lai atklātu domu un sajūtu telpu, tās iekšējo struktūru un būtību, iepludinātu tajā gaismu," Anda Munkevica raksturoja savu noturīgo interesi par materiālu.

Anda Munkevica "Gaismas deja"
Anda Munkevica "Gaismas deja"

Anda Munkevica absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas un dizaina nodaļu profesora Teņa Graša jun. un Arnolda Vilberga vadībā (BA, 1998), Bruno Strautiņa vadībā (MA 2001), bet 2021. gadā ieguvusi otru maģistra grādu, beidzot Tēlniecības nodaļu. Tieši tēlnieku Bruno Strautiņu un stikla mākslinieku Daini Gudovski viņa sauc par tiem, ar kuriem ir "uz viena viļņa" mākslā, taču par īsteno skolotāju, kurš pirmais viņā saskatīja mākslas dzirksti un ievirzīja liktenīgajā stikla gultnē, Anda Munkevica dēvē Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas dibinātāju un tēlotājmākslas pedagogu Ojāru Bērziņu.

Anda Munkevica "Gaismas deja"
Anda Munkevica "Gaismas deja"

Kā norādīja muzejā, izšķiroša nozīme mākslinieces radošajā izaugsmē bija studijām ārzemēs. 20. gadsimta 90. gadu beigās viņa papildinājās ASV – Īstleikas Stikla studijā (Eastlake Glass Studio) un Prata Vizuāli plastisko mākslu centrā (Pratt Fine Arts Centre), kā arī Deila Čihuli (Dale Chihuly) dibinātajā Pilčuka Stikla skolā (Pilchuk Glass School) amerikāņu autora Kērtisa Broka (Curtiss Brock) un Čehijas stikla mākslinieka Jana Mareša (Jan Mares) vadībā. Atgriežoties Latvijā, Anda Munkevica kopā ar dzīvesbiedru nodibināja stikla mākslas un dizaina studiju "AM studio", kuru vada nu jau 20 gadus. No nelielas darbnīcas tā kļuvusi par unikālu uzņēmumu, kurā tiek izpildīti īpaši sarežģīti un oriģināli pasūtījumi arhitektūras, būvniecības un interjera dizaina jomā.

Autore sarīkojusi 14 personālizstādes Latvijā un ārzemēs, piedalījusies vairāk nekā 60 grupu izstādēs, festivālos, biennālēs un simpozijos 19 pasaules valstīs. Andas Munkevicas darbi atrodas ASV, Beļģijas, Japānas, Krievijas, Ķīnas, Ukrainas, Ungārijas, Vācijas muzejos, kā arī Latvijā – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumā un citu organizāciju, institūciju un privātajās kolekcijās.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti