Labrīt

Plešs aicinājumu izteikt viņam neuzticību dēvē kā priekšvēlēšanu kampaņu

Labrīt

Karš Ukrainā ir atstājis jūtamu ietekmi arī uz Francijas prezidenta vēlēšanām

Multimediālā izstāde "Neredzamās dzīves" stāsta par neredzīgiem cilvēkiem

Stāsts par attieksmi – kā fotoizstāde «Neredzamās dzīves» pielāgota cilvēkiem ar redzes traucējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nebijis notikums Latvijas kultūras dzīvē ir šonedēļ atklātā multimediālā izstāde "Neredzamās dzīves". Tās centrā ir stāsts par cilvēkiem ar redzes traucējumiem, bet pats svarīgākais – tā ir iekārtota tā, lai to līdzās citiem skatītājiem varētu pilnībā izbaudīt arī vājredzīgi un neredzīgi cilvēki. Izstādē redzamās fotogrāfijas ir papildinātas ar audio komentāriem, kas vizualizē to, kas redzams fotoattēlos, tāpat izstādi papildina arī 3D objekti, kas uztverami ar tausti. Izstāde ir arī viegli pieejama, jo tā iekārtota tirdzniecības centra "Origo" jaunajā ēkā, kas īpaši aprīkota, lai to varētu apmeklēt cilvēki ar dažāda veida funkcionālajiem traucējumiem.

Izstāde ir vizuāls un arī audiāls stāsts par pieciem cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Tās galvenais mērķis ir plašāku sabiedrību iepazīstināt ar viņu dzīvi, ikdienu, sajūtām un redzējumu par pasauli.

Izstādi veidojusi starptautiska komanda – kopumā 15 fotogrāfi no Latvijas, Serbijas un Melnkalnes. Aizvadītajā vasarā viņi darbojās Cēsīs un radīja savus stāstus, tiekoties ar cilvēkiem no Cēsu neredzīgo kopienas.

Stāstos iepazīstam Līgu, Jūliju, Leonu, Ilgu un Emeritu, viņi redzami gan mākslas fotogrāfijās, gan dzirdamas arī viņu balsis.

Izstāde "Neredzamās dzīves"
Izstāde "Neredzamās dzīves"

Izstādi producē Ruckas mākslas fonds. Izstādes kuratore Līga Lindenbauma atzīst, ka izstāde izdevusies dzīvi apliecinoša un iedvesmojoša, visi tās varoņi ir spēcīgas un interesantas personības, bet jo sevišķi īpaša izstāde ar to, ka tā pilnībā pielāgota, lai būtu pieejama arī pašiem vājredzīgajiem un nedzirdīgajiem cilvēkiem.

"Šī izstāde pilnīgi noteikti ir nebijis gadījums Latvijas kultūras telpā. Jo tā ne tikai stāsta par vājredzīgu un neredzīgu cilvēku ikdienu, bet pats galvenais, ka izstāde ir arī pielāgota šīs izstādes varoņiem," uzsver Līga Lindenbauma. "Tai ir speciāli sagatavoti tā sauktie tiflo komentāri, tie paskaidro, kas ir redzams izstādē; vēl izstāde ir papildināta ar 3D objektiem, kas ir sataustāmi. Tā ka varētu teikt – neredzīgs skatītājs, atnākot uz izstādi, var to sadzirdēt un sataustīt. Bet arī, piemēram, man, klausoties šos tiflo komentārus, atklājās tādas detaļas, ko es fotogrāfijās pat nebiju pamanījusi. Tā ka šie īpašie paņēmieni, ko mēs esam izstādes veidošanā izmantojuši, būs interesanti jebkuram cilvēkam."

Izstāde "Neredzamās dzīves"
Izstāde "Neredzamās dzīves"

Uz izstādes atklāšanu ieradusies arī viena no fotogrāfiju varonēm Emerita Maļugina, un izstādē ir prieks redzēt, ka viņai izveidojusies ļoti sirsnīga draudzība ar vienu no fotogrāfēm Nikolu Lī Zvaigzni.

"Tas bija ļoti grandiozi, ko mēs piedzīvojām," pieredzē dalās Emerita Maļugina. "Pirmām kārtām, man teica, ka man būs jāpiedalās izstādē. Un tad atbrauca no Serbijas un Melnkalnes jaukie, burvīgie studenti un mūsu mīļās meitenītes, tostarp, Nikola, un no viņiem strāvoja tāds maigums un mīļums! Es, man likās, jutos par desmit gadiem jaunāka, ar viņiem kopā darbojoties. Mēs gājām visur kur, un mums bija tik ļoti interesanti! Es arī pērļoju, man tas ļoti patīk, meitenes par to bija ļoti priecīgas. Es kopumā esmu ļoti gandarīta, kaut kas tāds ir pirmo reizi Latvijā."

"Ar Emeritu mums izveidojās ļoti sirsnīgas attiecības, viņa tiešām ir burvīgs cilvēks, spēja parādīt savu ikdienu, atbildēt uz visiem jautājumiem, ko mēs uzdevām. Viņa iepazīstināja ar savu dzīvi, ļāva sajust to," stāsta fotogrāfes Nikola Lī Zvaigzne. "Viņu portretējot, man visvairāk gribējās parādīt to, ka nevis cilvēkam kaut kā nav, bet ka tieši ir kaut kas, ko citi nemana, un parādīt to pēc iespējas skaistāk un arī patiesāk."

Izstāde "Neredzamās dzīves"
Izstāde "Neredzamās dzīves"

Ļoti atzinīgi izstādi novērtēja Latvijas Neredzīgo biedrības vadītāja Svetlana Sproģe, uzsverot, ka tā nav tikai izstāde par fizisku pieejamību, bet arī emocionālu atvērtību un pats galvenais – saprotošu attieksmi: "Īstenībā šī izstāde ir par attieksmi. Jo daudz ko var ierakstīt vadlīnijās, likumos, noteikumos. Bet svarīgākais ir, ka mēs vienkārši padomājam, kā es justos, ja es neredzētu, ja es nedzirdētu. Mēs, protams, būtu ļoti gandarīti, ja šādi pielāgojumi būtu visur.

Jo diemžēl jāsaka tā, ka neredzīgiem cilvēkiem kultūra ir maz pieejama vai pat, teiksim, nemaz. Es ļoti gribētu, lai šī izstāde ir kā piemērs visiem."

Multimediālā izstāde "Neredzamās dzīves" no šonedēļas līdz jūnija sākumam ikvienam bez maksas apskatāma Rīgā, tirdzniecības centra "Origo" jaunās ēkas 2. stāvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti