Kultūras rondo

Kino festivāls Rīga IFF: 148 filmas 11 dienās, 11 tematiskās sadaļās un konkursu skatēs

Kultūras rondo

Valsts teātru finansēšanas modelis un tā saistība ar mākslinieciskajām kvalitātēm

Starptautiskās izstādes "Sāls pieskāriens" darbus vieno sievietes tēls

Starptautiskās izstādes «Sāls pieskāriens» darbus vieno sievietes tēls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslas galerijā „Museum LV” atklāta starptautiska izstāde "Sāls pieskāriens”, kurā piedalās mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Projekta pirmā izstāde pirms gada notikusi Lietuvā, un tiek plānots to rādīt vēl citās valstīs. Izstādes pamatā - melnbaltā foto pasaule un sievietes tēla atainojums laikmetīgajā mākslā.

Galerijas „Museum LV” otrā stāva nelielās telpas sadalītas tā, ka katram māksliniekam sava, vien Ievas Carukas darbi kā savienotāji izkārtoti pa nelielo gaiteni; visus šos darbus vieno sievietes tēls. Māksliniece Ieva Caruka ir šīs starptautiskās izstādes idejas autore un dalībniece. Māksliniece atklāj, ka viņu vienmēr interesējusi melnbaltās fotogrāfijas pasaule, kāda tā ir arī Alvida Šalkauska darbos. Tā pirms dažiem gadiem, apmeklējot pazīstamā lietuviešu fotogrāfa Antana Sutkus izstādi Rīgā, jutusi, ka melnbaltā fotomāksla ievelk citā realitātē. No tās arī iedvesmojusies, taču kā radošs grūdiens bijis starptautiskais mākslas plenērs Lietuvā, Šauļos.

"Melnbaltā pasaule kļūst izmeklēta un vienkāršāka, tajā pašā laikā kaut kāda noslēpumainība ir. Tas mani ļoti fascinēja, un es nolēmu veidot darbu sēriju, iespaidojoties nevis no reālās dzīves, bet melnbaltā foto pasaules," atklāj Ieva Caruka.

Ar ideju viņa iepazīstinājusi Alvidu Šalkauski, kurš arī ieinteresējies un vēlējies iesaistīties tās īstenošanā. Viņš regulāri sūtījis savus foto, kur galvenā varone ir sieviete, gaisma un tumsa. Savukārt Ieva Caruka zīmējusi. Viesojoties pie viņas, šī ideja iepatiksies arī māksliniecei no Maskavas Diānai Arslanovai.

"Viņa man pastāstīja par šo interesanto ideju, ka ir fotogrāfi, kuri rada ļoti skaistas fotogrāfijas, veltītas sievietei.

Pati, iedvesmojoties no fotogrāfijām, radīs darbus no sava skatu punkta. Es arī aizrāvos ar šo ideju, man tā šķita ļoti interesanta, turklāt tēma plaša un dziļa, veltīta sievietei. Arī sievietes tēla interpretācija katrā zemē ir atšķirīga," stāsta Diāna Arslanova.

Viņas skatījums uz sievieti ir caur kosmisku tēmu, caur Mēnesi, caur zodiaka zīmēm. 

"Es uz fotogrāfijām skatījos caur savu pieredzi. Tāpat katrs mākslinieks, kas piedalās šajā projektā, to tvēra caur savu iekšējo pasauli. Es zīmēju savus darbus un skatījos uz fotogrāfiju, jo man katrs darbs veltīts kādai noteiktai Alvida fotogrāfijai. Kāda detaļa no konkrētās fotogrāfijas izcelta vairāk, citur radās kādi manis izdomāti mītiski tēli. Kad mākslinieks strādā, ar viņa starpniecību kāds runā, es to jūtu.

Manis radītā sieviete ir laimīga, aktīva un mērķtiecīga, kura ne no kā nebaidās, tikai dodas uz priekšu," iepazīstina Diāna Arslanova.

Vēl vienu šī projekta dalībnieku ieteikusi galerijas pārstāve Inga Jurova, un tas ir igauņu mūsdienu mākslinieks Andrus Joonas. Arī viņa darbi skatāmi vienā no galerijas telpām.

Līdzās Ievas Carukas zīmētajiem darbiem šo izstādi papildina objekti.

"Projekts bagātinās. Pirmajā izstādē Lietuvā objektu vēl nebija, šoreiz iegāju Tīrainē, kur dzīvoju, vietējā galdnieka darbnīcā un iemīlējos tajos priekšmetos, smaržā, objekti tapa no tā, kas tika atrasts galdniecībā no celtniecības un galdniecības atlikumiem un padomju laiku atkritumiem," skaidro Caruka.

Starptautiskais mākslas projekts „Sāls pieskāriens” Rīgā galerijā ''MuseumLV'' būs skatāms līdz 26. oktobrim. Pēc tam izstāde plānota Maskavā, kā arī Turcijā, kur projektā iesaistīšoties vēl vietējie mākslinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti