Kultūras ziņas

Ieskandina deju lieluzvedumu "Mūžīgais dzinējs"

Kultūras ziņas

Krista Auznieka koncerta "Four Angles" pirmatskaņojums

Andra Eglīša "Savvaļas" trešā sezona

Starp Dūķiem un Jaundrustiem atklāta mākslinieka Andra Eglīša «Savvaļas» trešā sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vidzemē, mākslinieka Andra Eglīša lauku īpašumā, atklāta izstādes "Savvaļa" trešā sezona. Šī maģiskā vieta vieno dažādu profesiju radošos cilvēkus, kas tur gūst jaunu pieredzi un rada jaunus darbus. Šogad tiek veidots arī brīvdabas izstāžu paviljons – "Pelēkais kubs".

"Savvaļa" ir procesuāls notikums, kuru var piedzīvot, atbraucot uz mākslinieka Andra Eglīša izloloto vietu mežonīgā dabas teritorijā Vidzemē, starp Dūķiem un Jaundrustiem, kur šogad tiek atklāts glezniecībai veltīts izstāžu paviljons "Pelēkais kubs" un grupas izstāde "Skits".

"Viena no pamatdomām bija, ka šī būs izstāžu zāle ar lielisku virsgaismu, ideāli piemērota glezniecībai, un lielā mēra mans plāniņš ir koncentrēties uz glezniecību," jaunā izstāžu paviljona funkciju skaidro "Savvaļas" idejas autors Andris Eglītis. "Kā mēs novērojām pagājušajā vasarā, brīnumi notiek, kad cilvēki te atbrauc un kādu laiku uzturas. Nevis izdomā kaut ko ārpus "Savvaļas", atbrauc un uztaisa, bet vairāk uz vietas kaut kas rodas. Šeit notiks vairāki skiti, gribējās izvairīties no tā vārda rezidences, tad mēs to saucam par skitiem, kur būs gan mūziķi, gan mākslinieki, gan performanču mākslinieki, rakstnieki un dzejnieki."

Divdesmit četras stundas septiņas dienas nedēļā te var ierasties ikviens, lai justos savā vaļā un aplūkotu mākslas darbus, kas izvietoti plašā teritorijā pļavā, mežā, uz ūdens. Pērn te izveidota "Maigo svārstību pļava".  Šogad top pirmā iekštelpu izstāde.

Izstādes kurators ir Aleksejs Beļeckis. Viņš stāsta: "Tas bija ļoti izaicinoši no kūrēšanas viedokļa, jo jāizveido izstāde pēc būtības negatavā telpā, kura, no vienas puses, nav gatava, no otras – ir gatava jebkurā stāvoklī, jo "Pelēkais kubs" pats par sevi ir mākslas darbs. Tas ir Andra Eglīša izlolots projekts, kuru īstenot viņam palīdzēja divi arhitekti, un mēs paši arī būvējam šo telpu, protams, ar palīgiem."

Māksliniece Sabīne Vernere ir viena no šī gada izstādes dalībniecēm un atzīst, ka "Savvaļa" ļoti maina cilvēka pieredzi, arī mākslinieku: "Pilnīgi mainās, viss mainās, tu paliec tik mazs un niecīgs pret to lielo, perfekto, ideālo, maģiski piepildīto dabu. Tu esi atkarīgi pilnīgs, un tas ir arī bailīgi, jo tu neko nevari saplānot, tu vari tikai ļauties un tad novērot procesus sevī, saprast, kā tu reaģē."

"Savvaļas" arhitektoniskajos procesos nopietni ierauts arhitekts Austris Mailītis, kas būvējis gan lielo "Pelēko kubu", gan neparastu pirtiņu uz ūdens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti