Kultūras ziņas

Koncertā godina leģendāro Ellu Ficdžeraldu

Kultūras ziņas

Klajā nāk Kristīnes Ulbergas romāns "Tur"

Spoku zirgs Daugavpils cietoksnī

Spoku zirgs sasniedzis Daugavpils cietoksni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Naktī uz sestdienu, 10.jūniju, kad Daugavpils cietoksnī norisināsies Mākslas nakts, svinīgo atklāšanu piedzīvos izmēros iespaidīgā laikmetīgās tēlniecības zirga skulptūra "Cietokšņa spoks".

Četrus metrus augstais zirgs ir Marka Rotko mākslas centra II starptautiskā tēlniecības simpozija uzvarētājdarbs, kas izcēlās un pārliecināja žūriju no kopumā iesniegtajiem 35 ideju pieteikumiem.

Tēlnieka Egona Peršēviča vadībā spoku zirgs izgatavots Liepājā, tāpēc viens no izaicinājumiem bija lielformāta zirga skulptūru nogādāt Daugavpilī.

Spoku zirga skulptūra atrodas netālu no Marka Rotko mākslas centra.

Skulptūra salīdzinājumā ar dabīga zirga izmēriem ir teju divas reizes lielāka. Zirgs noklāts ar luminiscējošu krāsu, kas ļaus to pamanīt arī tumšajā laikā. Četru metru lielformāta skulptūras karkass veidots no metāla konstrukcijas, kas pārklāta ar stikla šķiedras materiālu. Zirgs ir sabintēts, raisot asociācijas ar karu un ievainotajiem. 

"Kad mēs pārklājām ar stikla šķiedras kārtu, tas izskatījās pēc tāda milzīga embrija, tas progress šķita tik neliels, paskatoties katru dienu, bet tik minimāli, un tad divus mēnešus vēlāk - tu skaties, ka ir!" saka mākslinieks Kaspars Čekotins.

Maija beigās skulptūra uzsāka ceļu no Liepājas uz Daugavpili atvērtā treilerī, pārdomājot maršrutu, lai zirgs varētu izbraukt zem pārvadiem un tramvaja līnijām.

"Visu ceļu zirdziņu varēja redzēt, tas diezgan lepni pārvietojās ar galvu pa priekšu," stāsta tēlnieks Egons Peršēvics.

Skulptūras atklāšana paredzēta Mākslas naktī kā kulminācijas pasākums. Šogad Daugavpils Mākslas naktij dota devīze "Mākslinieks reģionā". 

"Katru gadu organizējot, gribam citus akcentus likt. Šoreiz mēs vēlējāmies aktualizēt šo reģiona mākslinieku nozīmi kopīgas mākslas telpas veidošanas procesā," saka Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Spoku zirgs Daugavpils cietoksnī atrodas otro nedēļu. Cilvēku interese par zirgu ir liela. Īsā laikā ir radušās pat vietējās leģendas, ka spoku zirgs atrodas uz kāda krituša karavīra kapa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti