Kultūras ziņas

Kad satiekas džezs un steps

Kultūras ziņas

Helēnas Heinrihsones atzīšanās mīlestībā

Sniegpārsliņu un elektrisko dzirksteļu portreti

Sniegpārsliņu un elektrisko dzirksteļu portreti Rīgas mākslas telpā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pasaulē ir ne mazums piemēru, kad zinātniskie pētījumi pārtapuši mākslas darbos. Tieši tā ir noticis arī ar japāņu fiziķa Ukičiro Nakajas pirms 80 gadiem veikto sniegpārsliņu un elektrisko dzirksteļu pētījumiem, kuru rezultātā tapusi unikāla sniegpārsliņu un dzirksteļu portretu kolekcija. Pirms diviem gadiem tā nokļuva Japānas Sniega un ledus muzejā, bet tagad pirmo reizi ir apskatāma ārpus Japānas – izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa”.

Japānas Sniega un ledus muzeja direktors demonstrē ledus pārvērtības saskarē ar metālu. Ledus un tā kristāli arī ir izstādes “Rīgas mākslas telpā” galvenais apskates objekts.

Pagājušā gadsimta 30. gados japāņu zinātnieks Ukičiro Nakaja, pētot elektrības lokizlādes fenomenu un ledus kristālu dažādību, izveidoja unikālu fotogrāfiju kolekciju. Pirmo reizi tās tika eksponētas pirms diviem gadiem Saporo mākslas festivālā. Tagad tās pirmo reizi ir izceļojušas arī ārpus Japānas robežām un apskatāma Rīgā.

"Pārsvarā šeit ir runa par zinātni. Tomēr Ukičiro Nakaja ne tikai fotografēja, bet arī daudz zīmēja sniegpārslas, tādēļ ekspozīciju varētu saukt par skaisti iemūžinātu zinātni," norāda Kagas Sniega un ledus muzeja direktors Kenzo Kanda (Japāna).

Izstāde būs apskatāma no 22.decembra līdz janvāra vidum (19.janvārim), bet jau nākamnedēļ – 27. un 28. decembrī izstādes ietvaros notiks Kenzo kunga meistarklases. Tajās ikvienam būs iespēja pārliecināties, ka ledus var būt labs materiāls skaisti iemūžinātai zinātnei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti