Smilšu skulptūru parkā Holandē skatāmi arī latviešu tēlnieču darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No maija sākuma Holandes pilsētā Zuidlarenā ir atklāts Starptautiskais smilšu skulptūru parks, kurā savus darbus radījušas arī divas latviešu tēlnieces Agnese Rudzīte-Kirillova un Inese Valtere-Ūlande kopā ar kolēģi Donātu Mockus – Latvijā mītošu lietuviešu tēlnieku.

Starptautiskais smilšu skulptūru parks tika izveidots īpašā vietā – Holandes „Stounhendžā”, kur atrodas lielākie un apmēram piecus tūkstošus gadu seni akmens krāvumi. Iedvesmojoties no šī fakta, festivāla tematiskais uzstādījums māksliniekiem bija ar smilšu skulptūrām izstāstīt un parādīt Holandes ziemeļu reģiona vēsturi.

25 dalībnieki no Holandes, Latvijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Kanādas un Krievijas pirms skulptūru izveides tika iepazīstināti ar šī reģiona vēsturi un piedalījās ekskursijās uz ģeoparku - muzeju. Rezultātā tapa episkas smilšu skulptūras, kas raksturo ne tikai Holandes vēsturi, bet pasaules lielos laikmetus, dabas un vēstures pārmaiņas.

Inese Valtere-Ūlande komandā ar Donātu Mackus septiņus metrus augstajā smilšu skulptūrā "Milži" veidojusi stāstu, iedvesmojoties no vietējās leģendas par diviem brāļiem, kuri aplaupīja cilvēkus un uzdzīvoja uz vietējo ciemu rēķina. Tie ir bijuši tik milzīgi un spēcīgi, ka, iespējams, viņi veidojuši leģendāros akmens krāvumus, kas vēsturiski izmantoti kā apbedījumu vietas un ir kā neatkārtojami senvēsturiski objekti ne tikai Eiropā, bet arī Amerikā.

Otra tēlnieces kompozīcija "Ceļš" ir balstīta uz vēsturiski īpatnējiem veidojumiem - ceļiem, kas, izveidojušies viduslaikos, vēl arvien Holandē saglabājušies kā savdabīgi zemes zīmējumi, kurus var redzēt, lidojot pāri šim reģionam. Senatnē ceļi tikuši tik ilgi lietoti, līdz izveidojās dziļas riteņu rievas un pa tiem ir kļuvis grūti pārvietoties. Tā vietā, lai salabotu esošo, veidots jauns ceļš tieši blakus vecajam. Šie ceļi vēl arvien ir atstājuši neizdzēšamas pēdas Holandes ainavā.

Agnese Rudzītes-Kirillovas skulptūra „Uguns ieguvējs” - akmens laikmeta neandertālietis - kails, neaizsargāts cilvēks starp lielajiem un robustajiem akmens krāvumiem, iegūst uguni. Lakonisks un eksistenciāls stāsts par cilvēka esību, izdzīvošanu, sadzīvošanu un pasaules pamatstihiju - zemes (smiltis) un uguns - pakļaušanu. Otrs mākslinieces darbs ir veltījums teiksmainajiem aizvēstures laikmeta dzīvniekiem: mamutiem, zobenzobu tīģeriem un citām dzīvām radībām, kas nav izdzīvojušas līdz mūsdienām – „Ledus laikmeta ainava”.

Smilšu skulptūru parkā Zuidlandē darbi atrodas lielos angāros, kas pasargā smilšu skulptūras no nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Visu skulptūru izveidē tika izlietotas 7000 tonnas smilšu. Darbu tapšanas process bija atklāts, publika varēja skatīties, kā mākslinieki strādā, un uzdot jautājumus. Skulptūru parku papildina dažādas atrakcijas bērniem un pieaugušajiem, izglītojošas programmas un sporta spēles.

Izstāde būs apskatāma līdz septembra vidum.

Pēc darba Holandē Rudzīte-Kirillova devās uz trešo Starptautisko koka skulptūru simpoziju „Balti” un jūnijā piedalīsies smilšu skulptūru festivālā Petrozavodskā (Krievija). Nozīmīgs notikums māksliniecei bija dalība Starptautiskajā smilšu skulptūru festivālā Kuveitā pagājušā gada rudenī. Tas bija līdz šim lielākais pasaulē skulptūru parks, kurā piedalījās 70 mākslinieki. Izlietojot 35000 tonnas smilšu, tika radīti darbi par tēmu „1001 nakts pasakas”.

Valtere-Ūlande kopā ar Donātu Mockus šobrīd piedalās Somijas smilšu festivālā, kā arī paralēli gatavojas strādāt pie metāla skulptūras Bauskā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti