Kultūras ziņas

Mežaparkā top trīsdimensiju zīmējumi

Kultūras ziņas

Klajā laisti Valda Zariņa ieraksti

Antīkās pasaules tēli smilšu skulptūrās

Smilšu skulptūru festivāls šogad veltīts antīkās pasaules tēliem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja vēl neesat izlēmuši, kurp doties nedēļas nogalē, viena no iespējām – aizbraukt uz Jelgavu. Tur Lielupes ieskautajā Pasta salā atklās 13. starptautisko Smilšu skulptūru festivālu. 

Visu šo nedēļu gan pašmāju, gan ārvalstu tēlnieki pūlējās vaiga sviedros, lai jau rīt savu veikumu nodotu apmeklētāju vērtējumam, cerot uz ne vienu vien izbrīnā ieplestu acu pāri. 

Starptautiskais smilšu skulptūru festivāls norisinās jau trīspadsmito reizi, un pēdējos gados tas iekārtojies Jelgavas Pasta salā. Vasaras tveicīgajam klimatam īsti piemērota ir šī gada tēma – antīkā pasaule. To savos darbos iedzīvinājuši 15 mākslinieki no astoņām valstīm.

“Mums ir liels prieks, ka Jelgava ir ļoti populāra starp pasaules skulptūru festivāliem, konkursiem, jo mums vidēji ir kaut kur četrreiz vairāk atsūtīto skiču skaits, kā mēs varam atlasīt. Līdz ar to priekš apmeklētājiem mēs varam izvēlēties pašus labākos, profesionālākos un interesantākos - gan māksliniekus, gan darbus,” pastāstīja  Smilšu skulptūru festivāla direktors Mintauts Buškevics. 

Festivāla vajadzībām Pasta salā savestas smiltis no kāda Jelgavas apkaimes karjera. Tā materiāls atzīts par īpaši labu.

Skulptūru veidošanai nepieciešama īpaša smilts konsistence ar pietiekami lielu māla piejaukumu, kas padara smiltis pakļāvīgas veidošanai. 

Gatavie mākslas darbi tiek nofiksēti ar plānu PVA līmes kārtiņu, nodrošinot izturību pret lietu un vēju. Festivāls ir ne tikai svētki tā dalībniekiem, bet arī profesionāla sacensība, kurā labāko darbu izvēlas žūrija.
 
“Katrā skulptūrā ir ne tikai viņas veidojums, šis mākslinieciskais, tehniskais izpildījums, bet arī stāsts. Un, ja šis stāsts pēc attiecīgas tēmas saiet kopā ar tehnisko izpildījumu un māksliniecisko izveidi, tas arī, man liekas, ir tas, kas uzrunā skatītājus un ļauj novērtēt kā labāko darbu,” uzsvēra Buškevics.  

“Darba ideja ir par Ēģiptes hierarhiju, pirmkārt, tāpēc, ka Ēģiptes vizuālās lietas man ļoti tuvas ir, bet arī es gribēju parādīt to sociālo sistēmu, kā bija, kad kaķi viņiem bija dievību statusā, bet tajā pašā laikā bija milzīgs daudzums cilvēku, kas bija vispārībā zemāki par jebkuru dzīvnieciņu. Nu, un tad ir tā sievietes figūra ar to kaķa seju, un tur tie divi nabadziņi apakšā ar tiem kaķa rumpīšiem, ar cilvēka sejiņām,” ar savu darbu iepazīstināja latviešu tēlniece Agnese Rudzīte-Kirillova. 

“Kompozīcijas nosaukums ir “Varas apžilbinātais”. Cilvēks jau kopš seniem laikiem tiecas pēc varas, bet ne katrs prot ar šo varu rīkoties.  

Kompozīcijas virsotnē ir valdnieks - redzams, ka viņš nav apveltīts ar intelektu un nezina, kā iegūt slavu. Tāpēc viņš būvē torni, lai iemūžinātu savu vārdu un pie viena nostrādinātu tautu,”

par savu darbu pastāstīja tēlnieks no Krievijas Andrejs Kokorins. 

Starptautiskā smilšu skulptūru festivāla darbi būs apskatāmi visu vasaru,  bet šajā nedēļas nogalē norisināsies vērienīgi atklāšanas pasākumi visas dienas garumā. Īpašs notikums gaidāms sestdienas vakarā, kad, iestājoties tumsai, tiks iedegtas četru mākslinieku veidotas lielformāta keramikas skulptūras.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti