Kultūras rondo

Dailes teātra vērienīgie iestudējumi. Iepazīstina Toms Veličko un Viesturs Kairišs

Kultūras rondo

Desmit mākslinieku darbus tematiski kopā satver apzīmējums “Pseidozinātniskā konference"

"Smiļka" sezonu noslēdz ar māsu Zanes un Ievas Putniņu izstādi "Kuru tu mīli vairāk?"

«Smiļkā» māsu Putniņu kopizstāde, kuras centrā abu bērnības atmiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vasaras izstāžu sezonu galerija "Smiļka" noslēdz ar māsu Zanes Putniņas un Ievas Putniņas kopīgo izstādi "Kuru tu mīli vairāk?".  Tajā daudz atsauču uz bērnības nodarbēm, sajūtām un piedzīvojumiem. Izstādes telpa pārvērsta par badmintona laukumu, un vienā laukuma pusē ir Ievas Putniņas gleznas un objekti, otrā Zanes Putniņas – linogriezumi. 

Uz jautājumu, vai "Kuru tu mīli vairāk?" ir abu māsu pirmā kopizstāde, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” mākslinieces atbild apstiprinoši. Tās aprakstā, atsaucoties uz kādu bērnības spēli, Putniņas izvēlējušas atzīmēt savu dzimšanas gadu, garumu, matu krāsu, pazīmi, izglītību un nodarbošanos – Ieva glezno ar krāsām gan uz audekla, gan uz citām virsmām, savukārt Zane griež, grebj, inkrustē, krāso, drukā linoleju. 

Bērnības atmiņas  un vienai ar otru kopā būšana arī ir visas izstādes izejas punkts un, kas interesanti, pie tā Putniņas nonākušas procesa gaitā, ne iepriekš vienojoties. “Viss kaut kā ļoti viegli nāca. Man galvenais bija, ka ir spēle, jautrība un arī, ka viss process ir izklaide,” atklāj Ieva.

“Bērnībā mums istaba bija pārdalīta uz pusēm ar skoču un katrai bija sava puse, kuru nedrīkstēja šķērsot. Arī šeit – izstāžu telpā – badmintona aukla sadala telpu uz pusēm. Mums katrai ir sava puse, bet, radot darbus, sanāca ielauzties otras pusē.”

Iepazīstinot ar savu izstādes pusi, Ieva Putniņa piemin gleznu “Kosmiskās paģiras” (tajā daždažādu bērnu dienu spēļu apkopojums), kā arī lamatas ar uz zemes nomestu piečuku un citus darbus. 

Zanes Putniņas darbi izvietoti badmintona laukuma otrā pusē. Vistālāk pie sienas liela izmēra printēti darbi "Kautiņš bez skaņas" ar matu plēšanu un mēnestiņa taisīšanu. ““Printam” ir divi eksemplāri. Viņš ietver sevī spēli, kurā jāatrod piecas atšķirības. Līdz ar to nav tā muļķīgā sajūta, ka tu uz to “printu” skaties bišķiņ ilgu laiku, jo tu tiešām nodarbojies ar to, ka mēģini atrast atšķirības. Izstādes atklāšanā man ļoti patika, ka mani draugi diezgan ilgi pavadīja skatoties,” teic darba autore. 

Vēl atliek noskaidrot, kāpēc Putniņu kopizstādei tāds nosaukums – „Kuru tu mīli vairāk?” Izrādās, tas bijis jautājums, kuru māsas uzdevušas mammai, bet atbildi joprojām nav saņēmušas, ar smaidu paskaidro Ieva. 

Abas māsas ir Pārdaugavas iemītnieces, un arī tagadējā galerijas “Smiļka” ēka Eduarda Smiļģa ielā 34A vienmēr patikusi, kad tai iets garām. Veidojot kopizstādi, pārliecinājušās, ka arī ēkas iekštelpas ir lieliskas. Mākslinieces aicina nākt uz galeriju ne tikai apskatīt darbus, bet arī uzspēlēt badmintonu. Spēlēt var pat seši spēlētāji vienlaikus, jo tik daudz te badmintona rakešu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti