Kultūras rondo

Žurnāla "Domuzīme" arhīvs tagad brīvi pieejams vortālā "Literatura.lv"

Kultūras rondo

Izstādē "Lai dīgst!" var iepazīt 180 Mākslas akadēmijas diplomandu veikumu

Keramiķes Ilonas Romules jubilejas gada pirmā izstāde "Divas puses" skatāma DMDM

Skrupulozu formu un smalku apgleznojumu autore. Keramiķe Ilona Romule jubilejas gadu atzīmēs ar trīs izstādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Keramiķes Ilonas Romules trīsdimensiju porcelāna stāsti pašlaik skatāmi izstādē "Divas puses" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Māksliniece strādā autortehnikā, kas ir sarežģīts process. Viņas darbi priecē ar filigrānu apgleznojumu vai grafiski izsmalcinātu zīmējumu. Zīmējumos bieži redzamas cilvēka ķermeņa daļas, rokas, sejas fragments, arī acis. 

15. jūnija pēcpusdienā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā bija pulcējušies keramiķes Ilonas Romules draugi un kolēģi, lai kopā svinētu personālizstādes atklāšanu. Ekspozīcija veidota neliela, divas monumentālas vāzes un trīs kompozīcijas – jaunākā, kā atklāja māksliniece, tikai no rīta izņemta no krāsns, pēc apgleznošanas.

Šis ir Romules apaļās jubilejas gads, ko viņa iecerējusi svinēt ar trim izstādēm dažādos muzejos, arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Martinsona mājā. "Tur būs pavisam savādāki priekšmeti," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja māksliniece, "Tur būs gaismas objekti, kas man ir ar tādu ne tikai Latvijā, bet principā retu tehniku – litofāniju. Būs īpaša ekspozīcija. Kā jau daugavpilieši – vienmēr iekārto ļoti interesanti. Es ceru arī uz to." 

Darbus izstādei Martinsona mājā māksliniece gatavos Ungārijā. Savukārt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādītie darbi tapuši Ķīnā, Džingdeženā, bet apgleznoti Latvijā. Divas monumentālas vāzes, kas tagad eksponētas uz grozāmas virsmas iekļautas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijā. Lūk, Romules sacītais par savu daiļradi:

"Principā man ir stāsti. Es saucu savus darbus par trīsdimensiju porcelāna stāstiem. Es tā arī gleznoju – no vienas puses uz otru, stāsts man iet apkārt."

Blakus lielajām vāzēm eksponētas trīs jaunas kompozīcijas, un uz divām gleznojumā attēlotas smadzenes. Māksliniece atzīmēja, ka viņas darbi ir ļoti personīgi, bet nekad – politiski. Tomēr šinī gadījumā, viņasprāt, ir citādi: "Beigās es skatos un man karš lien ārā. Pēc atombumbas tās smadzenes izskatās. Māksliniekam tas ir iekšā zemapziņā, tur neko nevar izdarīt." Romule piebilda, ka šobrīd darbojas ar ukraiņu māksliniekiem, jo ir Starptautiskās Keramikas akadēmijas valdē un atbild tieši par Austrumeiropu. Arī viņas radošo darbu ietekmējis karš Ukrainā: "Man vajadzēja būt vairākiem darbiem, bet, kā sākās karš, es divus mēnešus neko nevarēju, biju tukša."

Ilona Romule nāk no mākslinieku ģimenes: mamma – gleznotāja, vecākā māsa – grafiķe, tēvs bija kokgriezējs. Zīmēt un gleznot viņa sākusi pirms visām skolām. Starptautiskos ceļos viņu savulaik virzīja keramiķis Pēteris Martinsons, tāpēc māksliniece ir gandarīta, ka tieši Rotko centrā Daugavpilī "Martinsona mājā" būs viņas nākamā izstāde. Savukārt gada beigās ar pavisam citiem darbiem tiks veidota izstāde Rīgas Porcelāna muzejā, kur gan krājumā, gan pamatekspozīcijā jau ir iekļauti mākslinieces darbi. 

Rīgas Porcelāna muzeja Ekspozīcijas un izstāžu kuratore Ieva Nagliņa precīzi raksturoja Romules rokrakstu:

"Savā ziņā māksliniekus, kas strādā ar porcelānu, var iedalīt tādos, kuri veido formu un tādos, kuri veido apgleznojumu. Bet nereti, kā tas ir Ilonas gadījumā, tas ir apvienots vienā: viņa ir ne tikai kolosāla formu autore, bet arī ļoti skrupulozi un smalki apglezno savus darbus.

Tā ir pietiekoši unikāla parādība, pirmkārt. Otrkārt, viņas izsmalcinātais, izkoptais, elegantais rokraksts ir atpazīstams visos viņas darbos. [..] Tematiski viņa savā ziņā nav abstrakta māksliniece, nevar teikt, ka arī reāliste. Viņa iedvesmojas no cilvēka figūras, dabas formām, arī dažādu dzīvnieku tēmas viņai ir populāras, bet to viņa saliek tādās unikālās kombinācijās, kas tas ir arī izaicinājums skatītājām acīm. Nereti viņa veido formu un ar apgleznojumu varbūt pat lauž vai papildina to, reizēm ir pat sirreālistiski kompozīcijas. Katrā ziņā vienmēr ir interesanti vērot viņas darbus."

Mākslinieces personālizstāde "Divas puses" skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja pamatekspozīcijas trešajā stāvā, kas iepazīstina ar Latvijas dizainu. Muzeja vadītāja Inese Baranosvka atklāja, ka šeit arī turpmāk iecerētas nelielas izstādes. 

Ilona Romule ir viena no starptautiski atpazīstamākajām latviešu māksliniecēm, taču viņai svarīgi saglabāt saikni un norādīt, no kurienes viņa nāk, arī savas jubilejas izstādes svinēt ne tikai pasaulē, bet arī mājās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti