«Skats uz pasauli» – jaunā fotoprojektā varēs tuvplānā ieraudzīt kultūras personību acis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jaunā laikmetīgās fotomākslas izstādē – virtuālā mākslas galerijā “Skats uz pasauli” būs skatāmas 10 Latvijas kultūras personību acis uzņemtas makro izmērā, informēja projekta idejas autore Inese Lukaševska. Izstādes tapšanā iesaistīti fotogrāfi Olivjers Kolins (Olivier Colin) un Fēliks Mairels (Felix Mayrl).

Projektā “Skats uz pasauli” taps virtuāla mākslas galerija, kurā tiks integrēta laikmetīgās fotomākslas izstāde. Tajā kā centrālais objekts būs eksponētas desmit dažādas jomas pārstāvošu Latvijas kultūras personību acu fotogrāfijas uzņemtas milzu makro izmērā. Skatītājam, izstaigājot virtuālo galeriju, varēs simboliski salīdzināt, piemēram, komponista skatījumu ar teātra režisora pasaules redzējumu, vienlaikus iepazīties ar mākslinieku daiļradi, radīšanas procesu un mēģināt izprast, kas to padara tik īpašu.

“Krāsu uztvere ir ārkārtīgi sarežģīts process, tāpēc cilvēki pasauli redz ievērojami atšķirīgi.

Šis citādais pasaules redzējums ietekmē ne tikai mūsu radošās izpausmes, bet arī to, kurā kultūras jomā darbojamies un kādus mākslas darbus radām.

Lai radītu šo projektu kopā sanāca dažādu jomu eksperti, ir veikti zinātniski eksperimenti un pat radīta speciāla fotosistēma. Šo eksperimentu mērķis bija rast jaunu, inovatīvu formu, kā uzrunāt mūsdienu jaunatni. Vienlaikus sapludinot dažādas nozares un disciplīnas, atklāt mākslas neierobežotās iespējas,” atklāja idejas autore Inese Lukaševska.“Tāpēc man ir milzīgs prieks, ka šī ilgi lolotā ideja īstenosies un man būs iespēja jauniešus iepazīstināt ar Latvijas kultūras pārstāvjiem un to pasaules skatījumu tik ļoti neordinārā un līdz šim neredzētā veidā. Vēl jo lielāks gandarījums, ka, iekļaujot šo virtuālo izstādi programmas “Latvijas skolas soma” saturā, tā būs pieejama ikvienam Latvijas skolēnam, neatkarīgi no dzīvesvietas vai citiem ierobežojošiem faktoriem.”

Izstādē būs iepazīstamas tādas personības kā rakstniece Nora Ikstena, kinorežisors Dzintars Dreibergs, māksliniece un scenogrāfe Katrīna Neiburga, baletdejotāja un horeogrāfe Elza Leimane, kinorežisors Renārs Vimba, stikla māksliniece Anda Munkevica, komponists Rihards Zaļupe un citi.

Izstādes tapšanā ir iesaistījušies arī “Iris Project” radītāji, fotogrāfi Olivjers Kolins (Olivier Colin) un Fēliks Mairels (Felix Mayrl), kuru izstādes ir notikušas Kannu kinofestivālā, Dubajā, Hamburgā, Cīrihē, Budapeštā, Amsterdamā, Strasbūrā, Berlīnē un citur.

Projekts top ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu programmā “Latvijas skolas soma”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti