Kultūras ziņas

Baleta festivālā šogad Drakula un Ķīnas klasiskā deja

Kultūras ziņas

Nosaukti "Zelta ābele 2018" nominanti

Jaunākās mākslas izstādes Rīgā

Skatāmi LMA konkursa «SEB stipendija glezniecībā» darbi un mākslinieces Melbārzdes izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mākslas cienītājiem  no ceturtdienas, 21. marta, būs iespēja aplūkot divas jaunas, savā starpā ļoti atšķirīgas, izstādes. Intīmajā atmosfērā galerijā "Istaba" Elizabetes Melbārzdes "Nezināmas sievietes psiholoģiskais portrets" aicina uz emocionālu dialogu, bet izstāde Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā piedāvā ikvienam pašam novērtēt konkursam "SEB stipendija glezniecībā" iesniegtos studentu darbus. 

Melbārzde savos darbos mēģinājusi uzgleznot sajūtu, kā ir būt sievietei.

"Viņa ir mazliet nekonkrēta, viņa varētu būt sieviete, kas dzīvojusi pirms dažiem simtiem gadu, varbūt agrīnajā renesansē, bet tā var būt arī mūsdienu padsmitniece, pusaudze. Kurā brīdī viņa ir nezināma sieviete un kurā brīdī viņa ir zināma sieviete, to portretisko līdzību to novērtē tikai tie, kas pazīst, bet runa ir par emocionālo stāvokli, un tas ir tas, kurā skatītājs varētu atrast vizuālo dialogu," stāsta māksliniece.

Melbārzde atzīst, ka, tāpat kā viņā pašā sadzīvojot brīvs hipija gars ar "glamūrīgu" dāmu, viņas lielformāta darbos valda ekspresija bez rāmja ierobežojuma, bet mazajos pacietība un  detaļu smalkums, kas pieprasa greznu ietvaru. 

Savukārt Mākslas akadēmijā pašlaik skatāma studentu izstāde "Vērtība", kurā piedalās un uz SEB stipendijas balvu pretendē vairāk nekā 40 darbu. Studenti mēģinājuši atspoguļot izstādes nosaukuma visaptverošo, kā arī māksliniecisko būtību.

"Ja man būtu jādod tāds kopējs skats, es ar gandarījumu konstatētu, ka svarīga vērtība viņiem ir arī mākslinieciskā forma. Mēs rūpīgi sekojam, lai nepazaudētu formas prasmes un kompetenci operēt ar formu, to mēs šeit arī ieraugām," stāsta LMA prorektors Andris Teikmanis.

"Izstādē tā vērtība ir apskatāma no dažādiem skatpunktiem – vērtība kā cilvēks, vērtība kā laiks, vērtība kā substances, piemēram, ūdens, un tad attiecīgi tas bija vadmotīvs, kā šī izstāde iekārtojama, ka tā vērtība ir no dažādām pusēm, līdz ar to telpa ir iekārtota ar plašumu, lai skatam ir kur ieskrieties," klāsta LMA scenogrāfijas apakšnozares 4. kursa students Krišjānis Elviks..

Līdz 15. martam darbus izvērtēs apvienota LMA un "SEB bankas" žūrija, un tikai viens dalībnieks saņems kāroto balvu - 1850 eiro un radošo braucienu uz jebkuru Eiropas pilsētu. Arī skatītāji varēs paust viedokli, piešķirot darbam savus simpātiju punktus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti