Rīta Panorāma

Ar sauļošanos nevajag pārspīlēt

Rīta Panorāma

Intervija ar Juri Rozenvaldu

Ķīpsalas keramikas klasiķes izstādē "Māls malu malās"

Skatāma Ķīpsalas keramikas klasiķu izstāde «Māls malu malās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galerijā "Mākslas banka" Rīgā skatāma Mākslas fonda radoši eksperimentālās darbnīcas "Ķīpsalas keramika" māla meistaru darbu izstāde.

Kopš eksperimentālās darbnīcas dibināšanas 1964.gadā 50 darbības gados mainījušās paaudzes, bet radošās darbnīcas iedibinātājas - sešas izcilas latviešu keramikas meistares Izabella Krolle, Violeta Jātniece, Kornēlija Ozoliņa, Skaidrīte Cihovska, Silvija Šmidkena un Inese Āboliņa - jauneklīgi un  radoši turpina strādāt.

Tieši Ķīpsalas unikālie cepļi slavenās keramiķes radoši satur kopā. Kopā nostrādāti 50 gadi, un par godu jubilejai tapusi izstāde "Māls malu malās".

Tas viss tur kopā, arī drauga plecs un sāncensība," saka keramiķe Inese Āboliņa. "Bet sāncensība ir citādā pakāpē, jo katrs grib darīt citādāk - ja viņa dara tā, es pamēģināšu citādāk, man varbūt būs vēl interesantāk. Tas viss virza uz priekšu," piebilst keramiķe Izabella Krolle.

Radošie rokraksti māla meistarēm ir dažādi. Silvijas Šmidkenas keramikas gleznas ir košas kā Latvijas pavasari, bet Kornēlijas Ozoliņas zeltītie krupji - dzīvelīgi un omulīgi. Savukārt Violeta Jātniece nav iedomājama bez oranžās krāsas.

"Es piedāvāju divas grupas - cepures, kas ir daļa no manas personālizstādes, un otra daļa ir pudeles un augļu trauki. Vainadziņi būtu laba balva kādam kolektīvam, iederētos arī interjerā," saka keramiķe Violeta Jātniece.

Izabella Krolle veido unikālus totēmus. "Veidojot putnus, kas ir eksponēti, pielietoju moderno tehnoloģiju - krāsas ir nopērkamas visādas, arī keramikai, un es to izmantoju, bet tas ir vairāk rakstura audzināšanai, jo ir vajadzīga pacietība. Man pacietības nav, un tad es strādāju," teic Izabella Krolle.

Ķīpsalas keramikas granddāmu kompānijā radoši uzaugusi arī Inese Āboliņa: "Es vairāk veidoju skulptūras. Ko gan par sevi var pateikt?" Kolēģes gan piebilst - Ineses Āboliņas veidotie kaķi ir nepārspējami.

Skaidrīte Cihovska vienmēr ir perfekta - savām kanniņām osiņas viņa uzvirpo. "Kad virpoju, patiesībā es neko nemērīju - viss uz aci. Un nekļūdījos!" saka keramiķe Skaidrīte Cihovska.

Latviešu keramikas klasiķu darbu izstāde "Māls malu malās" līdz 7.jūnijam aplūkojama galerijā "Mākslas banka".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti