Skandalozais Oļegs Kuļiks atgriežas Rīgā uz leģendārās performances gadadienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atzīmējot leģendārās Rīgas performances 15. gadadienu, skandalozais krievu mākslinieks Oļegs Kuļiks ir piekritis kuratores Ievas Kalniņas uzaicinājumam atkārtoti uzstāties Rīgā. Domājams, ka šoreiz mākslinieks nav iecerējis neko ekstrēmu, jo tiek ziņots, ka viņš uzstāsies ar lekciju, kurā būšot performances elementi.

Oļega Kuļika runas performance "Sarkanā pateicība" notiks 10. oktobrī pulksten 17:30 kinoteātrī „K.Suns”. Ieeja – brīva.

Skaidrojot gaidāmās lekcijas ievirzi, mākslinieks saka, ka tā būs runas performance:

Par to, kas ar mums bija, kas ir un būs, par laikmetīgo mākslu, Krievijas un Latvijas savstarpējām attiecībām."

Kuļika lekcija Rīgā tiek organizēta starptautiskās izstādes "Horizontu meklējot" ietvaros.

Oļegs Kuļiks (dzimis 1961. gadā Kijevā) ir viens no nozīmīgākajiem Austrumeiropas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, kura provokatīvās performances kļuvušas par pēdējo 20 gadu mākslas vēstures klasiku un ietekmējušas ne vien akciju mākslu un tās pārstāvjus, bet arī vispārēju laikmetīgās mākslas valodu globālā mērogā.

Viena no skandalozākajām un vienlaikus būtiskākajām mākslinieka performancēm notika 1998. gada novembrī kinoteātrī „Andalūzijas Suns” un restorānā „La Cucaracha”, atstājot neizdzēšamu iespaidu uz vietējo mākslas sabiedrību.

Performances "Divi Kuļiki" laikā mākslinieks savainoja sevi vairāk nekā bija paredzēts un asiņoja "šokētās publikas priekšā līdz brīdim, kad izsauktie mediķi "izvilka" viņu no plaisas starp mākslu un dzīvi" (no mākslas vēsturnieka Eduarda Kļaviņa komentāra par Oļegu Kuļiku žurnālā "Studija", 1999, nr. 1).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti