Rīta Panorāma

Intervija ar Ilzi Znotiņu

Rīta Panorāma

Nacionālā Kino centra programma "Latvijas filmas Latvijas simtgadei"

"Prāta vētra" un mākslinieks Jānis Krauklis - "Skaņai vajag mākslu" MVT Vasaras mājā

«Skaņai vajag mākslu»: «Prāta vētra» un Jānis Krauklis interpretē Piņņa «Dārgakmeņus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Mākslai vajag telpu” vasaras mājā projektā “Skaņai vajag mākslu” ceturtdien, 30.augustā, tiks atklāts grupas “Prāta vētra” un mākslinieka Jāņa Kraukļa kopdarbs, kurā interpretēts Rūdolfa Piņņa mākslas darbs “Dārgakmeņi”.

Impulss radīt darbu projektā “Skaņai vajag mākslu” mūziķiem radies, aplūkojot mākslas mecenāta Jāņa Zuzāna privātkolekcijas darbus, veroties piecos darbos un sajūtot īsto, kurš rada mūziku.

Grupa “Prāta vētra” izvēlējusies Rūdolfa Piņņa 1973.gadā tapušo gleznu “Dārgakmeņi”.

“No “Prāta vētras” sapratu, ka pirmais, kas viņus uzrunāja, bija krāsas,” stāsta “Mākslai vajag telpu” vasaras mājas vadītāja Katrīna Jaunupe. “Viņiem patika tās košās, spilgtās, daudzveidīgās krāsas.”

“Man liekas, ka viens no svarīgākajiem elementiem, kas tajā ir gleznā, ir sievietes tēls. Man personīgi patīk, jo es palasīju, ko pats Pinnis ir teicis, un mani ļoti uzrunāja viņa teiktais, ka sieviete viņam ir mistērija,” papildina mākslinieks Jānis Krauklis.

“Man šķiet, ka Jānis [Krauklis] ir ārkārtīgi precīzi to uzķēris,” piebilst Jaunupe. “Visa izstāde būs kā tāda mistērija. Jānāk ar lukturīti, jāmeklē dārgakmeņi."

Jaunajam māksliniekam Jānim Krauklim savukārt jārada sava telpas interpretācija, kurā jāapvieno “Prāta vētras” radītā mūzika un personīgā sajūta par Piņņa darbu. Krauklis iespaidojies no tā, kā tiek rakti īsti dārgakmeņi.

“Cilvēki lien alās. Viņiem ir lukturi. Viņi kļūst par pētniekiem. Viņi meklē, un tad, kad atrod dzīslu, tad viņiem iedegas acis un viņi ir gatavi līst tur atkal iekšā nest ārā tos dārgakmeņus,” stāsta mākslinieks.

“Skaņa būs sadalīta pa skaņu celiņiem, līdz ar to skaņa būs piecos dažādos punktos, un no katra punkta nāks sava skaņa,” atklāj Jaunupe. “Skaņa izmainīsies atkarībā no tā, kurā punktā tu atrodies.”

Kāpēc nevar aplūkot Rūdolfa Piņņa gleznas oriģinālu? Glezna glabājas Mūkusalas mākslas salonā, un apskatīt to nevar, jo vienkārši Latvijā nav laikmetīgās mākslas muzeja. Tā projekts “Skaņai vajag mākslu” sabiedrībai vēlreiz atgādina par muzeja nepieciešamību.

Jau vēstīts, ka projektā “Skaņai vajag mākslu” savas interpretācijas par mākslas darbiem šogad veidojuši mūziķi, starp kuriem ir Vestards Šimkus, Intars Busulis, grupa “Instrumenti”, “Mumiy Troll”, Imants Kalniņš.

“Prāta vētras” un Jāņa Kraukļa izstāde noslēdz projektu “Skaņai vajag mākslu”. 6. septembra vakarā plkst. 18.00 vasaras mājā norisināsies māksliniekam Rūdolfam Pinnim veltīta saruna, kuru vadīs latviešu dzejniece un māksliniece Ieva Rupenheite, kamēr pašu izstādi varēs apskatīt līdz 10. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti