«Skaistums un brutalitāte aizliegtajos mākslas darbos» - holokausta māksla Berlīnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Skaistums un brutalitāte aizliegtajos mākslas darbos" - izstāde ar šādu nosaukumu atklāta Vācijas Vēstures muzejā Berlīnē. Izstādē iekļauti vairāk nekā 100 holokausta upuru un varoņu memoriālā kompleksa "Jad vašem" kolekcijas darbi.

Daudzu izstādīto akvareļu autore ir Nellija Tolla. Viņa bērnībā dzīvoja Polijā, bet Otrā pasaules kara laikā devās bēgļu gaitās. Zīmēt viņu pamudinājusi mamma, jo tolaik ebreju bērniem uz ielas spēlēties bija bīstami. Krāsas viņu noturējušas istabā un, iespējams, palīdzējušas pārdzīvot arī genocīdu pret viņas tautu.

"Es ar savu mammu tolaik apspriedu visu līdz pēdējam sīkuma. Vai savam tēlam zīmēt strīpainu vai pumpainu kleitu. Tas kļuva par būtisku ikdienas sastāvdaļu, kas kaut nedaudz kliedēja mūsu prātus. Daudz zīmēju laimīgus cilvēkus, proti, to ko vēlējos redzēt savā dzīvē," saka Nellija Tolla.

Saistībā ar lielo patvēruma meklētāju skaitu Vācijā un pēdējām ziņām par viņu agresiju pret pamatiedzīvotājiem Vācijas ebreju kopienā šobrīd aizvien vairojas bažas par jaunu antisemītisma uzliesmojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti