Skaistums, tēlainība un simbolisms Ievas Jurjānes izstādē «Putni pienāk tuvāk»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Galerijā "Istaba" no 20.oktobra aplūkojama Ievas Jurjānes personālizstāde "Putni pienāk tuvāk". Tajā izstādīti zīmējumi, kas nule tapuši diviem dažādiem projektiem, saistītiem ar putniem. Šai tēmai māksliniece pievērsās pirms vairākiem gadiem, un viņai tā kļuva ļoti mīļa, jo putnu tematikā ir daudz skaistuma, tēlainības un simbolisma.

Viens no Ievas Jurjānes izstādes tēliem ir Latvijā bieži sastopamais dzilnītis, līdzās ļoti daudziem citiem putniem, kas skatāmi izstādē. Putnu balsu audioieraksti bija svarīgs iedvesmas un izziņas materiāls, Ievai Jurjānei strādājot pie izstādes, tāpat kā fotoattēli, videosižeti un pašas vērojumi dabā.

Putnu gleznošanai viņa pievērsās pirms vairākiem gadiem, kad viņas laukos paši putni - gan visai skumjā veidā - pievērsa mākslinieces uzmanību: "Es sāku vairāk ievērot tos putnus, kas ieskrēja mūsu lauku mājas logos. Es nevarēju tos neievērot, jo viņi vienkārši tur gulēja tādā tuvumā, un tas bija ļoti skumji, bet tas bija arī ļoti skaisti. Man likās - kaut kādā veidā tie putni ir jāiemūžina, jo viņi bija pienākuši man tik tuvu un attiecās uz mani kaut kā tik personīgi, un tas uzreiz bija tāds vairāk tēls, nekā tikai miris putns, nejaušība. Un es sāku gleznot tos putnus."

Reiz vienu no uzgleznotajiem putniem ieraudzījis ornitologs Arnis Zacmanis. Viņš bijis pārsteigts par mākslinieces spēju tik trāpīgi uztvert putnam raksturīgo un būtisko. "Pirmo reizi man bija pārsteigums, kad viņa parādīja viņas zīmēto iedzelteno ķauķi, viņa pati vēl nezināja, ka tas ir iedzeltenais ķauķis, bet bija atradusi, ka tāds putns bija, diemžēl, gājis bojā. Es apskatījos, ka tiešām bija skaisti, precīzi, un likās ļoti vērtīgi un interesanti, ka mākslinieks var uztvert putnu tik ātri," stāsta Arnis Zacmanis.

Redzot Ievas Jurjānes talantu putnu atveidē, Arnis Zacmanis uzaicināja viņu izveidot zīmējumus putnu noteicējam plakāta veidā, kurā redzami tie Latvijas putni, kas ziemā visbiežāk viesojas putnu barotavās. "Ļoti daudzi cilvēki tagad ziemā piebaro putnus, un bieži viņiem ir grūtības saprast, kurš putns ir kurš, tāpēc radās doma radīt šo materiālu. Ievai ir sanācis gan parādīt putnu tehniski pareizi, gan arī pielikt klāt savu stiliņu. Es pat teiktu, ka viņa katrā putnā ir ielikusi arī kādu emociju. Man pašam sevišķi patīk Ievas zvirbulīši, īpaši mājas zvirbuļu tēviņš, kas tā saslējies, ka var redzēt, ka viņš čiepst. Tās putnu pozas arī tādas raksturīgas, piemēram, dzilnītim. Man viņš saistās ar tādu ložņājošu peli, kas pagriezis galvu. Labi atklājas veids, kā katrs putns kustas," pauž Arnis Zacmanis.

Dzeņi, zvirbuļi, zīlītes, zaļžubīte, ķeģis, dzeltenā stērste - kopumā 19 putnu sugas redzamas Ievas Jurjānes veidotajā putnu noteicējā plakāta veidolā, bet viņas zīmējumu oriģināli šobrīd apskatāmi galerijā "Istaba". Līdzās tiem skatāmas arī ilustrācijas, radītas Ievas Samauskas jaunajai grāmatai "Čarlīnes deguns", kas arī vēsta par putniem.

Ieva Jurjāne uzsver - putni viņai kļuvusi ļoti interesanta tēma, jo tajā daudz skaistuma, tēlainības un arī simbolisma. "Tas ir arī tas, kas mani tur pie putniem.

Ar putniem ļoti daudz saistīti notikumi mitoloģijā, tiem piedēvētas dažādas simboliskas nozīmes, un ne velti, jo tas izriet no putnu īpašībām, un cilvēki bieži saskata analoģijas ar šīm īpašībām. Putni ir kā tādi vēstneši starp dzīvību un nāvi, kā tādas zīmes daudzās kultūrās. Tā ir ārkārtīgi ietilpīga tēma - arī simboliski un jēdzieniski," norāda Ieva Jurjāne.

Kā vēstīts, Ievas Jurjānes personālizstāde "Putni pienāk tuvāk", kurā redzami diviem dažādiem projektiem tapuši putnu zīmējumi, aplūkojama galerijā "Istaba" līdz 4.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti