Kultūras ziņas

"Berlīnes filharmoniķi" un Elīna Garanča uzstājas Liepājā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Sirēnas, Medūza un Lotosa ēdāju sala" Kuldīgā

«Sirēnas, Medūza un Lotosa ēdāju sala» – Kuldīgā atklāta Sabīnes Verneres izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Sirēnas, Medūza un Lotosa ēdāju sala" – šādu nosaukumu māksliniece Sabīne Vernere devusi savai jaunākajai izstādei, kas atklāta Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā. Tās tematiku māksliniece smēlusies antīkajā mitoloģijā, sasaistot to ar mūsdienu laikmetīgajām problēmām un paraugoties uz mītiem no sievietes skatu punkta.

Jaunāko personālizstādi "Sirēnas, medūza un Lotosa ēdāju sala" māksliniece Sabīne Vernere nolēmusi atklāt savā dzimtajā pilsētā Kuldīgā, Mākslinieku rezidences galerijā. Pēdējā laikā viņas uzmanības, iepazīšanas un izpētes centrā ir antīkā mitoloģija. Mītus klausoties podkāstos, attīstīti naratīvi un motīvi, vilktas paralēles ar mūsdienu laikmetīgajām problēmām. Izstādē māksliniece uz senajiem mītiem paraudzījusies no sievietes skatu punkta un kā šie mīti izskatās sieviešu tēlu acīm. Viņa neslēpj, ka nosaukums rokās nav devies viegli: "Nosaukums nāca, braucot atpakaļ ar draugiem no Venēcijas biennāles busiņā, pēkšņi tieši tie trīs tēli, kas ir no dažādiem mītiem, kas katrs pārstāv to aktualitāti, kas mani interesē – sirēnas, kas ir sievietes-vilinātājas, medūza, kas ir patiesībā nepelnīti sodītas sievietes, un tad ir lotosēdāji, kas ir tāda aizmigusi sabiedrība, kas nevēlas iedziļināties šajās sieviešu problēmlietās."

No iepriekš redzētiem Sabīnes Verneres darbiem izstādē ir tikai viens, pārējie ir ieraugāmi pirmo reizi. "Es sapratu, ka vajag kaut ko no iepriekšējā pievienot, kas ir gala darbs, centrā kā kolonādes galā, kas ir mana vizuālā valoda, amēba," norāda māksliniece.

Sabīnes Verneres darbos vienmēr klātesoša ir interese par ķermenisko sajūtu spriedzi, kura bieži pieskaras vīrišķā un sievišķā attiecībām. Grieķu mītos šīs attiecības – kopā ar citām cilvēciskajām kaislībām – ir pamatā pasaules radīšanai, dievu un cilvēku esamībai un dažādām drāmām.

"Tā ir tāda tīra emocijas izpausme, tīra cilvēku attiecību izpausme, tāds tā kā arhetips, kuru var piemērot, pēc tam nāk dažādi laiki, dažādas attiecības, dažādi cilvēki, bet tā esence tajos mītos ir, tā ir universāla valoda, kā izteikt cilvēku attiecības, mākslinieki cauri gadsimtiem to ir sapratuši, un tagad laimīgi – es arī," atzīst Vernere.

Izstāde Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā būs skatāma līdz 10. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti