Kultūra

Aivars Gudrais jubileju svin ar CD un koncerttūri "Dvēseles 6 stīgas"

Kultūra

Simtgades sabiedrības spoguļattēls Daugavpils teātrī

Mākslas galerijā RIXC atklās Rohīra Ārenta izstādi "Sirds ziedi"

«Sirds ziedi»: māksla top mijiedarbībā ar medicīnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Roterdamā dzīvojošais grafiskais dizainers Rohīrs Ārents sadarbībā ar Eindhovenas Universitātes medicīnas profesionāļiem meklējis jaunu veidu, kā vizualizēt sirdspukstus. Kopīgi atrastais paņēmiens gan palīdz darbā ar sirds slimību pacientiem, gan arī ir nokļuvis uzmanības centrā Ārenta mākslas projektā – izstādē “Sirds ziedi”, kuru 20. aprīlī atklās RIXC mākslas galerijā un kas iekļaujas arī Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 pasākumu klāstā.

Demonstrējot procesu, kā top “Sirds ziedi”, Rohīrs Ārents ieslēdz speciāli izveidotu ierīci. Tad pievieno sensoru savam rādītājpirkstam, un šajā brīdī viņa sirdspukstu informāciju sāk lasīt sarkanas krāsas pildspalva, kas zīmē sirds ritmu zieda veidolā uz balta papīra. Zīmējums nav vienmērīgs, tas visu laiku kaut nedaudz, taču mainās.

“Katru mirkli tas ir atšķirīgs,” skaidro mākslinieks. “Kad jūs mani intervējat un es klausos, tad tas ir citādāks nekā brīdī, kad es jums atbildu. Arī katram cilvēkam tas ir citādāks, un līdz ar to tiek zīmētas arī atšķirīgas līnijas.”

“Piemēram, ja cilvēks ir dusmīgs, tad sirds zieds sanāk ļoti kompakts – tāds cieši sakļāvies,” viņš turpina. “Savukārt, ja cilvēks ir priecīgs, atvērts vai mierīgs, tad zieds izskatās atplaucis.”

Izstādē arī tās apmeklētājiem ir iespēja izveidot savu sirdspukstu ziedu, un viena no tās idejām ir – akcentēt to, cik īpaša un neatkārtojama pasaule ir katrs cilvēks.

Savā dzimtenē Holandē ar šo projektu Ārents arī palīdz popularizēt sirds veselības izpētes labdarības fondu, un viņa neordinārie un interaktīvie darbi patiešām uzrunā cilvēkus daudz vairāk nekā lietišķa informācija.

Līdzās sirdspukstu zīmējumiem izstādē skatāmas arī Rohīra Ārenta gleznas, veidotas īpatnējā grafiskā tehnikā. Tajās vizualizēti it kā lietišķi bioloģiski dati, kas vienlaicīgi sevī ietver simbolisku vērtību.

“Piemēram, gleznā, kas atrodas uz sienas labajā pusē, ir redzams dubultportrets, kurš grafiskā veidā ataino divu cilvēku sirdspukstus, kuri mīl viens otru,” skaidro mākslinieks. “Nākamā glezna savukārt mūsdienīgā formā ir stāsts par mākslā mūžseno mātes un bērna motīvu. Tā vizualizē mātes un viņas gaidāmā bērniņa sirdspukstus.”

Izstādes kuratorei Latvijā Dainai Siliņai Rohīra Ārenta veikums vispievilcīgākais šķiet tieši ar savu personiskumu: “Sirdspukstu zīmējumus ikviens varēs izveidot gan izstādes atklāšanas laikā, kad klāt būs pats izstādes autors, gan arī nākot uz izstādi citā reizē, kad zīmējumu izveidot palīdzēs galerijas pārstāves.”

Rohīra Ārenta darbu izstāde “Sirds ziedi” galerijā RIXC skatāma līdz jūnija sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti