Kultūras rondo

Latvijā būs mākslinieka Lara Strunkes personālizstāde ‘’Aiza’’

Kultūras rondo

Oriģinālbaleta "Antonija #Silmači" centrā sievietes dramatiski traģiska mīlestība

Baltijas simbolisti Orsē muzejā. Laimas Slavas iespaidi izstādes atklāšanā

Simbolistu izstādi Parīzē papildina daudzveidīga kultūras programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Baltijas simbolistu izstāde ir nozīmīgs notikums un arī būtisks pasākums Baltijas kopības pašapziņas celšanā – atzīst gan izstādes rīkotāji, gan apmeklētāji.

Izstādes "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs” ietvaros Parīzē, Orsē muzejā, norisinās daudzveidīga kultūras programma, kas iedvesmos iepazīt Baltijas valstu mūziku un kora dziesmas. Līdz 29. maijam Orsē muzejs piedāvās saviem apmeklētājiem plašu muzikālo programmu “Musica Baltica”. Izstādes ietvaros paredzēta arī tikšanās ar Baltijas mākslas muzeju direktoriem un izstādes virskuratoru.

Orsē Mākslas muzeja prezidente Lorānsa Dekāra sarunā ar Latvijas Televīzijas žurnālistiem norādīja:  “Simbolisms ir starptautiska kustība, kurā iekļāvās arī Baltijas valstis. Ar savu skatījumu uz tā laika mākslu. Ir svarīgi parādīt ka, dzīvojot tālu cits no cita, šie mākslinieki tomēr bija cieši saistīti ar Parīzi, Berlīni vai Briseli.”

Izstādes virskurators, Eiropas simbolisma pētnieks Rūdolfs Rapeti izstādes atklāšanas pasākumā sarunā ar Latvijas Radio atzina, ka no Baltijas simbolistu darbiem viņu pārsteidzis lietuviešu mākslinieka Petrasa Kalpoka darbs - ainava ar lieliem kokiem un mazu sarkanu figūriņu kā akcentu. Tieši šis darbs noslēdz izstādi. Tas ir simbolisks žests no kuratora puses.

Izstādes nosaukuma tapšanu Rapeti skaidro šādi: “Ja pieņemam to kā mākslas terminu, tad, iespējams, tas nenozīmē neko. Bet, ja uztveram to poētiski, tas ir ļoti labs izstādes nosaukums. Tādēļ, ka šos cilvēkus vadīja dvēsele, kaut arī intelektuāli daudzi no viņiem bija, teiksim tā, mežonīgi. Gluži kā viens no mūsu simbolisma tēviem Pols Gogēns, kurš definēja sevi kā mežonīgu cilvēku. Lūk, tā radās nosaukums. ”

Kā piebilst mesjē Rapeti, ekspozīcija apzināti nav sadalīta trīs valstu sektoros, bet vienojošās tēmās. Turklāt ar šo izstādi pēc renovācijas tiek atklāta Orsē muzeja pirmā stāva izstāžu zāle.

Savukārt izstādes mākslinieks Flavio Bonučelli norāda, ka viņu saistījusi sadaļa “Daba”. Lai arī pats nav bijis Baltijas valstīs, viņu uzrunājušas debesis un mākoņi simbolistu attēlotajos darbos.

Orsē muzejs izdevis apjomīgu izstādei veltītu katalogu. Francijas un Vācijas televīzijas kultūras kanāls “ARTE” uzņēmis projektam veltītu dokumentālo filmu. Pēc Parīzes ekspozīcija dosies uz Tallinu, kur tā tiks parādīta Igaunijas Mākslas muzejā "KUMU" no 2018. gada 12. oktobra līdz 2019. gada 3. februārim.

KONTEKSTS:

Parīzes Orsē Mākslas muzejā no 10. aprīļa līdz 15. jūlijam aplūkojama Baltijas valstu simtgadei veltīta izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs”.

Ekspozīcija veidota ar mērķi iepazīstināt Francijas skatītājus ar igauņu, latviešu un lietuviešu tēlotāju mākslu, kura tapusi 19. un 20.gadsimta mijā.

Izstādes struktūru veido trīs sadaļas: "Mīti un leģendas", "Dvēsele" un "Daba", kurās skatītāji ieraudzīs 167 darbus.

Izstādes atklāšanā piedalījās arī visi trīs Baltijas valstu prezidenti un Francijas prezidents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti