«Silta, jauka istabiņa» - izstāde par mātes lomu ģimenē un sabiedrībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 20. oktobra līdz 12. decembrim kultūras pilī “Ziemeļblāzma” būs skatāma laikmetīgās mākslas izstāde “Silta, jauka istabiņa”. Izstādē piedalās mākslinieces Anda Magone, Elīna Brasliņa, Eva Vēvere, Katrīna Gaile, Mētra Saberova un Rasa Jansone. Izstādes ir kuratore Jana Kukaine, paziņojumā medijiem informē organizatori.

Izstādes nosaukums aizgūts no labi zināmas tautasdziesmas, kas apdzied mātes siltumu un mīļumu. Izstāde veltīta neviennozīmīgajam mātes kā pavarda sargātājas stereotipam 21.gadsimta realitātē. Izstādes rīkotāji paziņojumā izklāsta darbu vienojošo tematiku:

"Lai arī Latvijā pēdējo simts gadu laikā priekšstati par sievietes lomu ir krasi mainījušies, tomēr uzskats, ka sieviete ir “pavarda sargātāja”, arvien ir izplatīts.

Mētra Saberova
Mētra Saberova

Dalot ģimenes pienākumus, primāri atbildība par bērnu pieskatīšanu, “māju sajūtas veidošanu” un nereti arī – ģimenes saglabāšanu – jāuzņemas sievietei.

Mājas solis un ikdienas rūpes, kam sieviete ziedo daudz vairāk laika kā vīrietis, ir ar zemu sociālo prestižu, turklāt tieši mājsaimniecības un ģimenes uzturēšanai veltītais darbs, ko sievietes dara bez atlīdzības, ir viens no mehānismiem, kas veicina neoliberālās ekonomikas izaugsmi un vēl vairāk padziļina dzimumu nevienlīdzību.

Atgriežoties mājās no darba, sievieti tur negaida siltas vakariņas, bet gan nākamais darāmo darbu saraksts.

Elīna Brasliņa
Elīna Brasliņa

Tradicionāli būdamas atbildīgas par to, lai citiem dāvātu siltumu un mīļumu, pašas savās mājās sievietes nereti jūtas kā iekšējā trimdā. Mājas sienas var veicināt sociālo izolāciju, kā arī kļūt par aizsegu vardarbībai un privātām krīzēm. Saskaņā ar 2018. gada ANO datiem – tieši mājās sievietei ir vislielākais risks tikt nogalinātai, parasti no sava partnera vai kāda ģimenes locekļa.

Vai ilgas pēc siltas, jaukas istabiņas ir utopiska vīzija?"

 Izstādes ietvaros notiks divi pavadošie pasākumi: 3. novembrī paaudžu sadarbības pasākums “Vecmāmiņas receptes” un 1. decembrī – radošā mākslas darbnīca bērniem.

Katrīna Gaile
Katrīna Gaile

Izstāde ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums un kultūras pils “Ziemeļblāzma” 2019. gada Laikmetīgās mākslas programmas, kura ir veltīta formu un viedokļu daudzveidības atspoguļojumam laikmetīgajā mākslā, 5. cikls – noslēdzošais pasākums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti