Kultūras ziņas

"Melnā neļķe" – slepenā homoseksuāļu vīriešu subkultūra

Kultūras ziņas

"Pūkas un spalvas" Rīgas Porcelāna muzejā

Andas Poikānes un Martas Ģibietes "Visuma mežs"

Siguldā skatāma Andas Poikānes un Martas Ģibietes izstāde «Visuma mežā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Siguldā, kultūras centrā “Siguldas devons”, atklāta Andas Poikānes un Martas Ģibietes izstāde “Visuma mežā”, informēja organizatori.

Izstādes iedvesmas avots ir daba. Kā skaidroja “Siguldas devona” pārstāvji, “šī izstāde ir meklējumi par to, kas ir bezgalīgs, nenosakāms, ļoti abstrakts un nenotverams tajā. Un kur ir mūsu vieta šajā bezgalīgajā miglājā.”

“Aptuvenas nojausmas un skaidri saskatāmas lietas, miglāji starp galaktikām un sīki izpētītas struktūras” – izstādes autores Marta Ģibiete un Anda Poikāne risina spēli par abstraktu ideju pārnešanu materiālā. “Mežs, daba, debesis, kosmoss, kas ir abu mākslinieču iedvesmas avots, rosina iztēli par neaptveramā atspoguļojumu redzamajā. It kā Visuma radošums izpaustos dabas formās, līdzīgi kā mākslinieka ieceres izvēlētā materiālā,” skaidroja izstādes rīkotāji.

“Mēs meklējam takas un savienojumus starp makro un mikro pasaulēm. Lūkojamies Visuma tālumos, kur pamanām ko saistošu, radniecīgu, vai gluži otrādi – svešu un noslēpumainu, tad velkam to tuvāk un novērojam. Pētot slāni pa slānim, atklājas kosmiski plašumi un detalizētas struktūras, bezgalības vilinājums un ritma mierinājums, trauslums un spēks. Tie mijas un atkārtojas un atkal saplūst Visuma miglājos. Izstāde Siguldā ir šī brīža uzmērījums mūsu katras un kopīgo radošo pētījumu procesos, mūsu mikro un makro pasauļu trajektoriju attēlojums,” norādīja mākslinieces.

Izstāde kultūras centrā “Siguldas devons” būs apskatāma no 23. janvāra līdz 26. februārim.

Par māksliniecēm

Tēlnieces Andas Poikānes radošais rokraksts atpazīstams ar terakotas skulptūrām un sīkplastikas formām. Māksliniece izstādēs piedalās ar lielformāta zīmējumiem, dažādu materiālu formas objektiem, videodarbiem. Kopā ar domubiedriem veido mākslas un skaņu projektus. Radošajā darbā meklē saikni starp arhaisko un šodienu, velta uzmanību mākslas izteiksmes veidam caur savu estētisko uztveri. Šajā izstādē izvēlēti zīmējumi no 2013.–2022. gada laika perioda.

Stikla māksliniece Marta Ģibiete strādā dažādās tehnikās, taču atpazīstamību guvusi ar neparastā veidā radītiem telpiskiem stikla darbiem dažādos mērogos. Ģibietes radītās stikla skulptūras ir ģeometriskas, bet vienlaikus arī poētiskas, tās radītas, asprātīgi apejot stikla tehnoloģiju sarežģīto dabu. Viņa atklāja šo paņēmienu jau studiju laikā, guva starptautisku atpazīstamību, saņemot divas nozīmīgas balvas, un kopš tā laika piedalās izstādēs, simpozijos un konferencēs pasaulē.

Izstādes scenogrāfijas autore un vizuālā stāsta līdzautore ir dizainere Margarita Budze.

Izstāde ”Visuma mežā” tapusi visu trīs mākslinieču radošā sadarbībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti