Signe Vanadziņa: Īstenībā jau klusuma perioda nebija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Gleznotājas Signes Vanadziņas daiļradē īstenībā nav bijis sešu gadu klusuma periods, kā tika sludināts, piesakot mākslinieces jaunāko darbu izstādi Agijas Sūnas galerijā. Par klusuma periodu tas uzskatāms, ja rēķina laiku starp nopietnām izstādēm, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Kultūras Rondo" atzina māksliniece.

„Patiesībā jau viņi nekur nav palikuši. Viņi kaut kur ir sablīvējušies un gaida brīdi, kad viņus palaidīs atkal ārā. Visus bumbierus un kaķus, un tamlīdzīgus elementus,” - tā par priekšmetiem, kas bija vērojami mākslinieces agrākajos darbos, atzīst gleznotāja.

Šobrīd māksliniecei šķitis, ka nav vajadzīgs tik daudz darbos izmantot „stāstošo”.

„Varbūt, ka no tā var atteikties un drusku plašāku vērienu tām bildēm piešķirt,” skaidro Vanadziņa, paužot uzskatu, ka principā tas ir izdevies. „Tikai viena laiviņa ir visā izstādē. Ar diviem cilvēciņiem. Ļoti maziņiem. Un sēnes.”

Kā ziņots, koloriste Signe Vanadziņa izstādījusi savus jaunākos darbus Agijas Sūnas galerijā pēc sešu gadu klusēšanas. Gleznotājas rokraksts ir kardināli mainījies, tomēr māksliniece stāsta, ka izstādīto darbu tapšana, „kārtīgi strādājot”, aizņēmusi laiku kopš janvāra. Kopumā izstādē apskatāms 21 darbs, no kuriem neviens, izņemot vienu gleznu, nav bijuši apskatāmi nevienā izstādē. Arī darbu formāts ir mainījies – tik liels neesot bijis tipisks mākslinieces daiļrades iepriekšējam posmam.

„Kad nebrauc uz jūru vasarā, tad var paspēt visu izdarīt,” secina māksliniece.

Uz jautājumu, kāpēc bijis sešu gadu klusuma periods, māksliniece atbild, ka klusuma periods patiesībā neesot bijis.

Īstenībā jau klusuma perioda nebija. Tas klusuma periods ir uz nopietnu izstādi,” uzsver māksliniece. „Uz tādu, kas ir divās istabās pieklājīgā galerijā ar visu no tā izrietošo. Pa mazām telpiņām izstādes jau ir visu laiku.”

Uzskatu, ka māksliniece ir sešus gadus pauzējusi, Vanadziņa nosauc par „traku”.

Signe Vanadziņa Latvijas mākslas vidē pārliecinoši ienāca deviņdesmito gadu beigās, vēl studējot Latvijas Mākslas akadēmijā (Induļa Zariņa Monumentālās glezniecības meistardarbnīca), pārsteidzot ar savu dzīvespriecīgo pasaules redzējumu un sulīgo krāsu izmantojumu. Kopš 1995. gada Vanadziņai bijušas 24 personālizstādes Latvijā un viņa piedalījusies vairāk nekā 50 grupu izstādēs Latvijā, Vācijā, Austrālijā, Lielbritānijā, Somijā, Zviedrijā un citur.

Izstāde Agijas Sūnas galerijā skatāma līdz 4.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti