Kultūras rondo

Galerijā "ISSP" skatāma Ievas Epneres izstāde "Laidi"

Kultūras rondo

Pirmizrādi piedzīvojusi dejas apvienība "SIXTH" kustību izrāde "Atceries mani"

"Vīzijas un sliekšņi" - trīs latviešu mākslinieku darbi aplūkojami Hamburgā

Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas darbi aplūkojami izstādē Hamburgā, pēcāk – Veicā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vēl līdz 25. februārim Vācijā, Hamburgas "Pashmin" mākslas galerijā skatāma Latvijas mākslinieku – Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas – grupas izstāde "Vīzijas un sliekšņi". Savukārt marta izskaņā cita viņu darbu izlase tiks izstādīta Austrijā, Veicas pilsētas galerijā. Mākslinieki tiecas stāstīt apmeklētājiem vienotu stāstu, izmantojot mākslas darbus, kuros vienlaikus kopīgajam izgaismojas katra mākslinieka atšķirīgais rokraksts.

Par to, kā Latvijas mākslinieku trijotne satikusies starptautiskā kopizstādē, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidrību vieš Vineta Kaulača: "Mūs uzaicināja izstādīties Austrijā, un austrieši bija tie, kas nokomplektēja šādu grupas priekšlikumu.

Mēs savstarpēji jau diezgan sen esam pazīstami, un komunicējot radās doma, kā mēs varētu paplašināt izstādīšanās iespēju – pirms izstādes Austrijā, Veicas pilsētas galerijā, sarīkot izstādi arī Hamburgā."

"Vīziju un sliekšņu" kurators ir Pāvels Terentjevs (Latvija), bet līdzkuratore – Nataļja Nuri (Vācija). Arī mākslinieki aktīvi seko līdzi kuratoru praksēm un ar savu pieredzi līdzdarbojas pašu grupas izstādes kūrēšanā, atzīmē Čačka: "Mēs katrs strādājam savā noteiktā rokrakstā un savās noteiktās tematiskās līnijās. Mēs necentāmies kaut ko no jauna uzburt, jo austriešu kolēģi  atbraucot jau uzreiz ieraudzīja mūsu dažādību, bet tajā pašā laikā saskaņas iespējamību izstādes formātā. Mēs turpinājām strādāt, viens ar otru komunicējot, apspriežot formātus un kolorītu, kurā izpaudīsimies vienā un otrā izstādē."

Kāda ir interese par izstādi Hamburgā? Vineta Kaulača stāsta, ka apmeklētāji ir ļoti dažādi, viņus padziļināti interesē izstādes konceptuālā puse un tas, kā mākslinieki strādā. "Pashmin" mākslas galerijas kuratoram bijusi savā veidā muzejiska pieeja projektam, proti, viņš ne tikai paļāvās uz mākslinieku pašu pateikto, bet piedāvāja arī savu analīzi, papildina Čačka.

"Viņš nolasīja lekciju par katru no mums, ar diapozitīviem, ar atsevišķu fragmentu parādīšanu, ar skaidrojumu un arī ar savu interpretāciju, kas bija ļoti atšķirīga no tā, kā mani darbi ir interpretēti Latvijā. Tas bija ārkārtīgi interesanti," saka Sigita Daugule. 

"Neskatoties uz to, ka mēs Hamburgā esam jauni [vārdi] un nebijām izstādījušies, atklāšana bija ļoti apmeklēta. To katrs, kas izstādās ārzemēs zina, ka ir ļoti grūti savākt publiku.

Bet šeit bija daudz cilvēku un pat nevarēja visiem atbildēt."

Austrijā izstādi atklās 23. martā, un tajā būs tikai daļa no tiem darbiem, kas pašreiz skatāmi Vācijā. Galeriju telpas ir ļoti atšķirīgas, tāpēc arī nācās veidot citādas darbu izlases. Tās ir divas dažādas ekspozīcijas, secina Kaulača. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti