Sērijā «Latvijas mākslas klasika» iznāk grāmatas par Voldemāru Irbi un Sigismundu Vidbergu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izdevniecības “Neputns” Latvijas mākslas klasiķiem veltīto sēriju papildina grāmatas par leģendāro 20. gadsimta 20.–30. gadu personību Voldemāru Irbi un stilistiski izsmalcināto, eleganto grafiķi Sigismundu Vidbergu. Grāmatu autores – mākslas zinātnieces Valda Knāviņa un Marita Bērziņa.

Voldemārs Irbe (1893–1944), tautā dēvēts par baskāji Irbīti, ir mākslinieks, kura īpašais izteiksmes veids mākslā ienesa naivu un savā skatījumā pārliecinošu pasaules izpratni. Intuitīvi apjauzdams un izmantodams pasteļglezniecības priekšrocības, viņš atklāja šī glezniecības veida patiesās iespējas un vērtības, apliecināja tā vienreizību un tiesības pastāvēt citu tehniku vidū.

Irbes oriģinālais rokraksts un tehniskie paņēmieni veidojās jau 20. gadu sākumā, un viņa prasme strādāt ar pasteli laika gaitā pilnveidojās, izpildījums kļuva daudzveidīgāks un komplicētāks. Irbes darbu tēmu loks ietver sadzīves ainas, kurās viņš pats bija klāt, dabasskatus, kas valdzināja, puķes, kas pašam patika. Irbe attēloja to, ko redzēja un kas šķita uzmanības vērts – dievkalpojumus, krogus, amatnieku darbnīcas, trūcīgu ļaužu mitekļus, tirgus un ielu burzmu. Savus darbus dzīves laikā Irbe par “mazu melnu naudiņu” piedāvāja pirkt gan ielās, krogos, gan paša atvērtajās izstādēs-tirgotavās. Ievērojama daļa “Irbes”, kas savā laikā nopirkti, joprojām ir daudzos dzīvokļos Latvijā un ārzemēs.

Sigismunds Vidbergs (1890–1970) latviešu grafiķu 20. gadsimta spožajā plejādē izceļas ar laikmetīgo pasaules uztveri un tēlojumu. Viņa grafikas raksturīga iezīme ir stilistiski izsmalcināti un tehniski perfekti tušas spalvas zīmējumi. Līdzās stājgrafikai Vidbergs ir darbojies tādās grafikas nozarēs kā grāmatu māksla (ilustrējis un mākslinieciski noformējis ap 270 grāmatu), plakāts, karikatūras, šarži, ekslibri un firmas zīmes. Viņš darinājis metus arī vitrāžām, porcelāna apgleznojumiem, tekstilizstrādājumiem, bijis scenogrāfs, kostīmmākslinieks un pedagogs. Mākslinieka tēmu loks ir plašs – vēstures un sava laika motīvi, lielpilsētas un lauku dzīves norises, reliģiski sižeti, portreti, arhitektūras un dabas studijas. Tomēr latviešu mākslas kopainā Vidbergs vairāk populārs kā elegants erotisko motīvu interprets, kurš pat visriskantākajos tēmu risinājumos saglabājis klasisku mēra izjūtu, tēlainībā piepulcējoties Latvijas nozīmīgāko "Art Déco" stila mākslinieku saimei.

Sērijā jau iznākušas grāmatas par Aleksandru Beļcovu, Jāni Liepiņu, Rūdolfu Pērli, Vilhelmu Purvīti, Kārli Padegu, Jani Rozentālu, Konrādu Ubānu, Johanu Valteru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti