Dienas ziņas

Restaurēta Katlakalna baznīca

Dienas ziņas

Cēsīs notiek sarunu festivāls "Lampa"

Jēkabpilī notiek mākslas plenērs

«Sēlijas paletē» iemūžina Jēkabpils ainavas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vasara ir viens no gadalaikiem, kad viss šķiet  krāsaināks. Šis ir arī laiks, kad visbiežāk varam vērot māksliniekus dodamies dabā un tveram skaistākos vasaras mirkļus krāsās. Mākslas  plenēra “Sēlijas palete” dalībnieki šogad iemūžināja Jēkabpils pilsētas neparastākās ainavas, lai atklātu pilsētu no jauna gan sev, gan tās iedzīvotājiem.v

1999. gadā aizsākās plenēra “Sēlijas palete” vēsture. Plenērā ik gadu piedalās vairāki talantīgi mākslinieki no Latvijas un ārzemēm, caur savam gleznām atklājot skaistāko Sēlijas vietu burvību un popularizējot Sēlijas novadu. Šogad jau otro reizi plenēra dalībnieki viesojās Jēkabpilī.

"Sanāca kopā tādi aktīvi sēļi, starp tiem tādi slaveni un zināmi cilvēki kā Jānis Stradiņš un Džemma Skulme, un faktiski tie visi ir sēļi vai mazliet saistīti ar Sēliju, un nodibinājām tādu biedrību, kuras uzdevums būtu popularizēt mākslu, Sēlijas kultūru," sākumu atceras gleznotāja, interjera dizainere, “Sēlijas paletes” organizatore Ligita Caune.

Šogad plenērā piedalās 22 dalībnieki, no kuriem pieci ir vietējie Jēkabpils iedzīvotāji. Plenēra laikā mākslinieki meklē skaistākās Jēkabpils ainavas un interesantākos objektus, lai tos iedzīvinātu savos mākslas darbos. Katram no māksliniekiem Jēkabpils atklājas citādāk.

Gleznotāja Agnese Krastenberga pamanījusi: "Bet vispār ļoti daudz violeto toņu ir Jēkabpilī; violetais un tāds zaļganais, zilganais, kaut kā tā gamma, un tas ir tāds specifisks - tā kā Viesīte bija zaļa pilnīgi, šeit ir lillā!"

"Nu te jau tā ejot skaties, te jau mums iedeva veselu sarakstu, ko vajadzētu, kas tai pilsētā tāds ievērojams, bet mākslinieks jau katrs skatās pats... jūs saprotiet, tā viena vieta: tu vienreiz ej, tur nekā neredz, un tad pareizais apgaismojums - un uzreiz ir!" savus  iespaidus klāsta gleznotājs Juris Ģērmanis.

Plenēra beigās katrs mākslinieks dāvina pa vienam plenēra laikā tapušajam darbam. Pasākuma organizatori Ligita Caune un Ziedonis Bārbals atzīst, ka visi plenēra dalībnieki ir ļoti spēcīgi un izteikti individuāli gleznotāji, kuri dara savu darbu no sirds.

"Ieradušies šeit ir Latvijas labākie mākslinieki, autori ļoti dažādi mēs esam, pamatā mēs visi strādājam plenērā, kas ir tāds liels retums vispār Latvijā. Mēs jau jēkabpilieši esam pieraduši pie visa tā , un jauns skatījums māksliniekiem - tas būs interesants arī skatītajiem," saka  Jēkabpils mākslas skolas direktors Ziedonis Bārbals. Viņam piebalso “Sēlijas paletes” organizatore Ligita Caune:

"Visi ir ļoti talantīgi un ļoti labi mākslinieki un ar lielu mīlestību glezno Sēliju, to var pilnīgi just, saredzēt un just. Un tas, kas ar sirdi ir ieraudzīts, arī uz sirdi aiziet."

Autoru personīgo darbu izstāde jau skatāma Jēkabpils tautas nama Baltajā zālē, savukārt plenēra noslēguma darbus Jēkabpils iedzīvotāji un viesi varēs skatīt pēc plenēra noslēguma Jēkabpils estrādē saulainā laikā vai Jēkabpils mākslas skolas telpās, ja nu tomēr laikapstākļi nebūs tik iepriecinoši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti