Kultūras ziņas

Elīnas Garančas un draugu koncerts Dzintaru koncertzālē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Tagadismi" mākslas stacijā "Dubulti"

Šeit un tagad. Mākslas stacija «Dubulti» kļuvusi par deviņu jaunu mākslinieku darbnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Deviņi jauni un plašākai publikai nezināmi Latvijas mākslinieki, kas ienāk nevis tukšā izstāžu zālē, bet visdažādākajos veidos papildina jau iepriekš tapušu darbu – mākslas stacijā "Dubulti" iespējams klātienē un attālināti ieskatīties mākslinieku radošajos procesos un tajā, kā tie rod iedvesmu no nesen stacijā notikušā šveiciešu mākslinieka Tomasa Hiršhorna projekta "Māksla=Patvērums".

Varētu teikt, ka mākslas stacija "Dubulti" pārtapusi par radošu laboratoriju ar realitātes šova iezīmēm. Te deviņi jauni Latvijas mākslinieki visdažādākajos veidos papildina nesen notikušo projektu "Māksla=Patvērums". Viņi visi iepriekš strādāja šveiciešu mākslinieka vadībā.

Mākslas zinātniece un kuratore, mākslas stacijas "Dubulti" vadītāja Inga Šteimane skaidro: "Man bija tāda doma – gribas ieskatīties pašu jaunāko un plašai publikai nezināmu mākslinieku studijās, viņu radošajos procesos, un otrs – tas ir faktiski mans kuratora profesionālais rokraksts – es meklēju jaunus māksliniekus, es meklēju tos, kurus vēl neviens nezina. [..] Ar mākslinieku Hiršhornu, kura vidē šis projekts turpinās, saņemts viens strikts norādījums – visam, kas šeit tiek pievienots – jātop šeit un tagad. Tā arī veidojās forma, ka mākslinieki nestrādā mājās, nāk šeit, nāk kā uz darbu, studiju, no 9.00 līdz 17.30 līdz 25. augustam viņi šeit rada."

Skaņa, glezniecība, instalācija, dzeja, tēlniecība un performance ir tas, kā jaunie mākslinieki izpauž savu radošumu projektā, kura pilnais nosaukums ir "Tagadismi un runas par formu". Jaunais dzejnieks Kristiāns Iesalnieks tajā raksta poēmu. Viņš stāsta: "Iespējams, tā būs a capella poēma, bet tas būs tāds kopīgs, milzīgs darbs, iedvesmojoties no visa apkārt. Tā kā pārlikt to [apkārt redzamo] tekstā..

Andra Ratnieka jeb DJ Plastix radošā valoda ir skaņa, viņš teic: "Rakstu mūziku, iedvesmojoties no apkārtnes, kas te notiek, jo te jau pavisam citādāk viss izskatās ar tik daudz jauniem uzrakstiem, jaunām ziņām, ko varētu ietvert atkal jaunos bītos, mūzikā."

Katru rītu mākslinieki tiešraidē lasa un komentē Tomasa Hiršhorna tekstu "Veltījums formai". Jauno mākslinieku uzdevums ir to iztēloties kā savu. Mākslas stacijas telpās bez ievērības nav palikusi arī Ukrainas kara tēma.

Projekts Dubultu mākslas stacijā ilgs līdz 25. septembrim, savukārt 26. augustā paredzēta visu radīto darbu prezentācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti