SEB stipendiju glezniecībā iegūst jaunais mākslinieks Klāvs Loris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Konkursa „SEB stipendija glezniecībā” svinīgajā noslēguma ceremonijā 27.maijā tapa zināms šī gada konkursa laureāts – Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Glezniecības apakšnozares 3.kursa students Klāvs Loris, kurš apbalvojumu saņēmis par darbiem „Viena essme divos” (2012) un „Ceļā” (2012).

Šis stipendiju konkurss notiek jau sesto reizi un tā mērķis ir paust atzinību jaunajiem talantiem par izcilu sniegumu glezniecībā. Konkursa izstāde apmeklētājiem atvērta līdz 30.maijam.

Klāvs Loris ir viens no talantīgākajiem savas paaudzes jaunajiem māksliniekiem. LMA viņš iestājies pēc Rīgas Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas absolvēšanas un paguvis sevi apliecināt gan vairākās grupu izstādēs, gan arī 2011. gadā „Galerijā L” sarīkotajā personālizstādē „Apzinātie līmeņi” (kopā ar Zani Tuču). Jaunais mākslinieks ir arī viens no Latvijā pirmā ilustrāciju žurnāla “Popper Magazine” (iznāk kopš 2010.gada) veidotājiem. Klāvs Loris 2012.gada rudenī kļuva par vienu no „Brederlo – von Sengbusch mākslas prēmijas 2012” laureātiem.

LMA Glezniecības katedras vadītājs doc. Andris Vītoliņš viņu raksturo kā jau nobriedušu augsta līmeņa profesionāli un spilgtu personību:

Klāvs zina, ko grib un ko dara. Viņš ir gleznotājs, kas eksperimentē ar virsmu, materiāliem un viņam uz visu ir oriģināls skatījums”.

Konkursa izstādē jaunā mākslinieka eksperimentētāja gars lieliski atklājas ne tikai viņa darbus vienojošajā cilvēka un telpas mijiedarbības idejā, bet arī mūsdienās gandrīz aizmirstās enkaustikas tehnikas lietojumā.

Klāvs Loris apbalvojumu saņēmis sīvā konkurencē – konkursā piedalījās kopā 45 jaunie mākslinieki, kas žūrijas vērtējumam iesnieguši 68 glezniecības darbus. Pretendentu sniegumu vērtēja žūrija, kuras vidū bija gan profesionāli mākslinieki un mākslas nozares eksperti, gan LMA pedagogi: LMA rektors prof. Aleksejs Naumovs, prorektors jaunrades un administratīvajā darbā prof. Kristaps Zariņš, Glezniecības katedras vadītājs doc. Andris Vītoliņš, Vizuālās mākslas un kultūras vēstures un teorijas katedras vadītāja asoc. prof. Silvija Grosa, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, mākslas kritiķe un kuratore Helēna Demakova, mākslinieks Miervaldis Polis, SEB bankas prezidents Ainārs Ozols un SEB bankas „Private Banking” vadītāja Aija Miķelsone.

Turpinot tradīciju, skatītāju simpātijas noteikšana bija izstādes apmeklētāju rokās. No ekspozīcijas atklāšanas līdz 25.maijam ikvienam viesim bija iespēja ar savu balsi atbalstīt to mākslinieku un gleznu, kas izstādes apmeklējuma laikā uzrunājusi visvairāk. Šogad vislielāko apmeklētāju atzinību saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares 3.kursa studente Linda Vigdorčika ar darbu „Divi satiekas Zilupē”.

„Raugoties uz Mākslas akadēmijas studentu glezniecības darbiem, vērojams, ka tajos spilgti atklājas Eiropas mākslā aktuālās tendences. Ar interesi tverot kosmopolītiskās kultūrtelpas piedāvājumu, mūsu jaunie mākslinieki pierāda, ka ir atvērti pasaulei un, akumulējot vērtīgu starptautisku pieredzi, prasmīgi iet savu ceļu un mērķtiecīgi attīsta paši savu unikālo māksliniecisko redzējumu. Latvijas jauno mākslinieku paaudzes un arī konkursa izstādes spēks slēpjas dažādībā – glezniecisko paņēmienu, māksliniecisko izteiksmes līdzekļu un koncepciju plašajā spektrā,” pārdomās par jauno mākslinieku sniegumu un konkursu „SEB stipendija glezniecībā” LMA rektors prof. Aleksejs Naumovs.

Kopš 2008. gada, kad tika iedibināta „SEB stipendija glezniecībā”, to saņēmuši pieci mākslinieki. 2008.gadā konkursa laureāte bija Neonilla Medvedeva, 2009.gadā – Atis Jākobsons, 2010.gadā – Zane Tuča, 2011.gadā – Elza Sīle. Iepriekšējā konkursā, kas noritēja 2012.gada aprīlī un maijā, galvenā balva tika piešķirta LMA Glezniecības apakšnozares 3. kursa studentei Laimdotai Steķei par darbiem „Vieta I” un „Vieta II”, savukārt skatītāju simpātijas balvu ieguva Glezniecības apakšnozares maģistrantūras studente Darja Fjodorova par darbu „Karmena”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti