Kultūras ziņas

A.Hermaņa iestudētās operas tiešraide no Zalcburgas

Kultūras ziņas

Liepājā notiks "Fontaine Festival"

"Urbānie pilsētstāsti" Psihiatrijas un narkoloģijas centrā

Sarkandaugavā, Zolitūdē un Brasā norisināsies mākslas festivāls «Urbānie pilsētstāsti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar izstādi un bezmaksas ekskursijām Sarkandaugavā, vienā no Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra ēkām, 14.augustā sācies Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts "Urbānie pilsētstāsti". Augustā urbānās mākslas notikumi norisināsies arī Zolitūdē un Brasā.

Projekta atklāšana ar ekspozīciju "Dārzs" 14.augustā. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā ir sākums slimnīcas dārza un parka atdzimšanai.

Vinsentam van Gogam, Zeldai Ficdžeraldai, Pēterim Krastiņam veltītajās istabās varēs aizdomāties par plūstošo robežu starp talantu un slimību, bet citās - par prātu un neprātu, par reālo pasauli un paralēlo.

"Arī Rainis un Aspazija, kad dzīvoja Kastaņolā, ārstējās no depresijas," saka Silva Bendrāte, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra sabiedrisko attiecību vadītāja.

Laikā no 14. līdz 17.augustam būs atvērts slimnīcas piektais korpuss, kas ir vēsturiska ēka un slimnīcas vajadzībām šobrīd netiek izmantota. Tur ekspozīcijas "Dārzs" apmeklētāji varēs iepazīties gan ar nama un slimnīcas vēsturisko vidi, gan ar īpaši sagatavo tematisko izstādi. Apmeklētāji basām kājām varēs izstaigāt sajūtu taku, kamēr tukšo palātu četrās sienās ziedēs efejas, smaržos lavandas, plauks bērzu birzs.

"Droši vien mēs visi esam traki, jo iesaistāmies šādās avantūrās, bet vispār mūsu sabiedrība ir slima un tai vajag dziedniecību. Tāpēc visi bēg no pilsētas uz dārziņiem," saka ainavu arhitekte Ilze Rukšāne.

Ekspozīcijā "Dārzs" iekļauti arī mākslas darbi - gan autoru vīzijas par šo vietu, gan psihiatrijas pacientu daiļrade un terapeitiski zīmējumi. 

"Mūsu nolūks nebija visu piepildīt ar mākslu. Tas arī nav sociāls projekts, tā ir viela pārdomām par šo vietu un to, kā tā tiek uztverta sabiedrībā," norāda izstādes kuratore Ieva Stūre.

Zolitūdē kultūras notikumi gaidāmi 21.augustā no plkst.18. Ruses ielas 14 iekšpagalmā ar kino un laikmetīgās dejas vakaru tiks atklāta ekspozīcija "Solitude". Ekspozīcijas foto sadaļu, kurā iemūžināti Zolitūdes iedzīvotāji, veido fotogrāfe Aija Bley un māksliniece no Japānas Ajaka Jamamoto.

Horeogrāfes Sintija Siliņa un Agnese Bordjukova gatavo performanci, un šajā laikmetīgās dejas priekšnesumā darbosies tikai paši zolitūdieši. Tāpat būs vietējais dzejas slams, kurā uzstāsies Zolitūdes dzejnieki. Tiks rādīta arī kino programma, kurā iekļauta Ivara Selecka dokumentālā filma "Zolitūde", kā arī arhīva materiāli.

Trešā "Urbāno pilsētstāstu" daļa norisināsies 28.augustā Brasā, Miera ielas Lielajos kapos. No plkst.19 plānota fotogrāfes Māras Pētersones apkaimes iedzīvotāju fotoportretu izstāde "Lielo kapu stāsti", kam sekos kinoinstalācija "Tālā gaisma" ar fragmentiem no Aivara Freimaņa filmas "Dzīvīte" un Andra Slapiņa dokumentālās filmas "Krišjānis Barons". Savukārt Kristīnes Želves darbā "Atstāstījums" Ieva Birnbauma stāsta Kārļa Skalbes pasaku "Bendes meitiņa". "Urbāno pilsētstāstu" noslēgumā plkst. 22 izskanēs "Nakts ērģeļmūzikas koncerts" Lielo kapu baznīcā, spēlēs ērģelnieks Māris Bietags.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti