Sanktpēterburgā atklās piecu latviešu gleznotāju izstādi «Paralēles»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šā gada 3. oktobrī plkst. 16.00 Latvijas ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā svinīgi tiks atklāta pirmā starpvalstu laikmetīgās mākslas projekta “Glezniecība” izstāde “Paralēles”, kuras ietvaros apmeklētājus iepazīstinās ar piecu mūsdienu gleznotāju, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Induļa Zariņa Monumentālās glezniecības meistardarbnīcu absolventu jaunākajiem darbiem. 

Izstāde piedāvās iepazīt Antras Ivdras, Ievas Liepiņas, Ingūnas Postažas, Kristīnes Rubenes un Patrīcijas Tiknuss jaunradi – 20 gleznas par Latvijas ainavu, kluso dabu, cilvēkiem un tehnoloģijām, informēja izstādes rīkotāji. Izstādes darbus vieno pietāte pret klasiskās glezniecības tradīciju un pamatvērtībām, kas, savdabi interpretētas, atrodamas laikmetīgās mākslas grupas dalībnieču gleznās. “Kolorīti sabalansēti ūdens raksti, augu ornamentālā stilizācija, asociatīvi virtuozi tušas gleznojumi, kā arī ikdienišķu lietu sakralizēšana un urbānās ritmikas poetizēšana ir motīvi, kas mūs piesaista,” mākslas darbus apraksta gleznotāja Ieva Liepiņa. 

Projekta "Glezniecība" otrā izstāde būs skatāma no 18. oktobra izstāžu zālē "Центр книги и графики" (Litejnij prospekts 55). Tajā iepazīstināsim ar ievērojamā latviešu gleznotāja, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Uno Daņiļevska (1945–2007) un viņa meitas, gleznotājas Lindas Daņiļevskas (dz. 1971) daiļradi. Uno Daņiļevskis ir viens no sava laika nozīmīgākajiem Latvijas glezniecības meistariem, kura stilizētās lauku ainavas un jūras portretējums, izmantojot dažādas faktūras un krāsu salikumus, pasvītro Baltijas īpašo kolorītu. Linda izstādē piedāvās darbu ciklu "Mana daba". “Šie darbi nepārceļ Latvijas ainavu uz audekla, tie drīzāk tver sajūtas. Tie ir mana rakstura cēlumi, kritumi un šaubas, asociatīvi transformētas dabā,” – tā astoņu gleznu ciklu raksturo autore. 

Izstādes ir viens no kultūras projektiem, kas šogad īstenots Latvijas simtgades zīmē. Izstādes ne vien sekmēs Latvijas kultūras mantojuma atpazīstamību Sanktpēterburgā, bet arī izceļamas kā nozīmīgs solis Latvijas un Krievijas starpvalstu kultūras sadarbības stiprināšanā. 

Izstāde “Paralēles” apmeklētājiem būs atvērta arī Saeimas vēlēšanu dienā, 6. oktobrī, kad ģenerālkonsulāta telpās no 8.00 līdz 20.00 strādās vēlēšanu iecirknis.

Projektu “Glezniecība” noslēdzot, tiks izdots visu abās izstādēs aplūkojamo darbu katalogs. Mākslas projekts tapis ar "LIVE RĪGA" un Latvijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā atbalstu. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti