Salmanis: Latvijas ekspozīcija Venēcijā ir jāredz uz vietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas paviljons Venēcijas biennalē ir māksla, kas ir jāredz uz vietas un to nevar iemūžināt kādos video vai foto, sarunā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” sacīja viens no māksliniekiem, kas Latviju pārstāv Venēcijā - Krišs Salmanis.

Viņš norāda, ka Venēcijā nereti bijuši skatītāji, kas ienākuši paviljonā, iespaidā nopūtušies un tad mēģinājuši redzēto uzfilmēt. “Mums pašiem bija grūti nobildēt, lai kaut kas sakarīgs paliek pāri,” saka mākslinieks, un atzina, ka viņiem tas nav izdevies.

Tāpat Salmanis mēģinājis “atšūties” no apmeklētājiem, kas ienākuši un prasījuši – “viss ir baigi forši, bet kur ir dziļā doma”. Viņš norāda, ka šobrīd jau vairs nav “dziļās domāšamas” posms un padarītā interpretācija ir nonākusi skatītāju rokās.

Arī Latvijas ekspozīcijas kuratore Alise Tīfentāle radījumā saka, ka mākslas darbu interpretācija ir viens no mākslas elementiem, ko ir būtiski saglabāt.

Venēcijas mākslas biennāle notiek reizi divos gados un ir prestižākais notikums starptautiskajā vizuālās mākslas dzīvē, biennālē ar savām ekspozīcijām piedalās valstis no visas pasaules. Tā ir senākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, sasniedzot gandrīz 450 000 cilvēku apmeklējumu 2011. gadā. Latvija Venēcijas mākslas biennālēs piedalās kopš 1999. gada. Šogad Latviju Venēcijā pārstāv mākslinieki Krišs Salmanis un Kaspars Podnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti