Kultūras ziņas

Raimonds Pauls "Sarunās Smiļģa kabinetā"

Kultūras ziņas

Operas jauniestudējums "Spēlēju, dancoju"

Sākas Liepājas Mākslas forums

Sākas piektais mūsdienu mākslas festivāls «Liepājas Mākslas forums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koncertzālē „Lielais dzintars” piektdien, 27. septembrī, sāksies piektais mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums”, kas turpināsies līdz svētdienas, 29. septembra, vakaram. Festivāla programma šogad piedāvās desmit dažādu žanru notikumus – koncertus, dejas izrādi, mākslas izstādi, teātri, kino un operu.

Šā gada festivāls aicinās ļauties sarunai.

Sākas piektais mūsdienu mākslas festivāls «Liepājas mākslas forums»
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

“Sarunas par aktuālām, pasaulīgām un pārpasaulīgām tēmām mūsdienu jauno meistaru un jaunās mūzikas vecmeistaru darbos,” stāsta festivāla un Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars”mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

“Tā būs kā telpa citu atklāšanai un telpa pretestībai – bailēm no citādā un bailēm no sevis. Pretestībai mākslas trivializācijai, politkorektajam un cenzūrai. Tie būs māksliniecisko izziņu un centienu svētki!” mākslas festivāla ideju apraksta Bartkeviča.

Bartkeviča aicina Liepājā pavadīt visas trīs festivāla dienas un izbaudīt arī Liepājas restorānu nedēļu. Plašāk ar festivāla "Liepājas Mākslas forums” programmu var iepazīties koncertzāles "Lielais dzintars" mājaslapā.

Liepājas Mākslas foruma noslēguma nakts 28. septembrī būs veltīta Baltijas nepieradinātajai elektroniskajai mūzikai. Sadarbībā ar eksperimentālās elektroniskās mūzikas nometni "Baltic Trail", kas notiek Liepājā, būs skatāmi pēdējo gadu aktuālākie Baltijas eksperimentālās elektroniskās mūzikas skatuves projekti.

Baiba Bartkeviča atceras savu pirmo tikšanos ar Liepājas Mākslas foruma norisēm, kuru aizsākumi meklējami pirms pieciem gadiem:

„Es pati piedalījos pirmajā festivālā, bet tad kā dziedātāja. Tad es nemaz nenojautu, ka pati rīkošu šo forumu. Jau tad man likās, ka šī ir ļoti interesanta platforma, kur mēs varam atvest nedzirdētus darbus. Kad pārcēlos uz Latviju un sāku strādāt koncertzālē, mēs profilējāmies uz laikmetīgo mākslu, mūziku un citiem žanriem.”

Festivāla programma šogad pārsteigs ar desmit dažādu žanru notikumiem.

Jau atklāšanas dienā gaidāms neierasts koncerts, atklāj Baiba Bartkeviča – amerikāņu minimālista Mortona Feldmana mūziku Liepājas koncertzāles Lielajā zālē varēs klausīties guļus stāvoklī.  

Liepājas Mākslas foruma atklāšana. Mortons Feldmans. Guļošais Koncerts
Liepājas Mākslas foruma atklāšana. Mortons Feldmans. Guļošais Koncerts

Koncertzālē „Lielais dzintars” tiks atklāta arī jauno mediju mākslinieku izstāde "Starpliktuvē". Izstādē 17 mākslinieki pētīs cilvēka attiecības ar tehnoloģijām, savos darbos atkailinot pārspīlētās gaidas pret tehnoloģiju veiktspēju. Izstādē apkopoti Liepājas jauno mediju mākslinieku darbi, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā.

Izstādē piedalās gan jaunie mediju mākslinieki, kas vēl studē, gan arī tādi mediju mākslas pionieri Latvijā kā Gints Gabrāns, kurš mācījies Liepājas Mākslas vidusskolā (tagad Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola), atklāj izstādes kuratore un māksliniece Anna Priedola.

Jauno Mediju Mākslas Izstādes “Starpliktuvē” atklāšana
Jauno Mediju Mākslas Izstādes “Starpliktuvē” atklāšana

“Mēs esam ''Lielo dzintaru'' izmantojuši kā tādu kosmosa kuģi un to piepildījuši ar modernām un alternatīvām tehnoloģijām,” pauž Priedola.

Festivāls „Liepājas Mākslas forums” noslēgsies 29. septembrī ar Valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” uzstāšanos diriģenta Normundu Šnē vadībā atkal gaismā ceļot vienu no spilgtākajiem latviešu postmodernās avangarda mūzikas piemēriem, līdz šim tikai vienreiz atskaņoto – “NSRD” albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" aranžiju stīgu orķestrim.

Tā pirmatskaņojums tika īstenots Latvijas Laikmetīgās mākslas centra projekta "Hardija Lediņa gads" (2015) ietvaros. Savukārt jauno mediju mākslinieku izstāde koncertzālē „Lielais dzintars” būs skatāma līdz 30. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti