Rīta Panorāma

Tiešraide no Saeimas

Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu

Sākas laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 6"

Sākas laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 4.septembrī, Rīgā tiek atklāts sestais starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" jeb latviskojot "Izdzīvošanas komplekts". Tajā pārstāvēti vairāk nekā 70 mākslinieki no 25 valstīm, kas veidojuši darbus par šim gadam izraudzīto tēmu "Utopiskā pilsēta". 

Festivāla galvenais notikums - izstāde - šoreiz būs izvietota divās Rīgas vietās: Vāgnera zālē Vecrīgā un bijušajā tekstilfabrikā "Boļševička" Ganību dambī. Tās abas ir vietas, kuras šobrīd stāv tukšas un neapdzīvotas, bet būtu pelnījušas atdzimšanu.

Bijusī tekstilfabrika "Boļševička" ir milzīga industriāla ēka ar plašām, neizmantotām telpām, kurās vietvietām vēl samanāmas zīmes no aizgājušiem laikiem, piemēram, virs kādām nolupušām lifta durvīm var izlasīt Raiņa aforismu "Darba vara lielu dara". Laikmetīgā māksla šajā vidē iederas pat ļoti labi, atzīst festivāla "Survival Kit" kuratore Solvita Krese.

Šī telpa jebkuram, kurš te ienāk, ir milzu pārsteigums. Te ir tik daudz gaismas, un visas šīs sienas ar logiem - šī ir telpa, kas iedvesmo," saka Solvita Krese.  

Par izstādes galveno norises vietu izvēlēta plašam gaismas tunelim līdzīga telpa, kurā mākslinieki ļoti daudzveidīgi apspēlējuši tēmu "Utopiskā pilsēta". Māksliniece Inga Erdmane pārstāvēta ar instalāciju "Malkas nauda", kas piedāvā aizdomāties par alternatīvas valūtas radīšanu Latvijā. Viens no viņas darbā izmantotajiem materiāliem ir sasmalcināti lati un eiro, kuros kā mēslojumā aug zaļi augi, simbolizējot, ka jaunajai naudai ir jābūt ar jaunu enerģiju.

"Tā ideja ir par to, kā radīt alternatīvu vai paralēlu valūtu Latvijā. Īstenībā tā nav nemaz tik utopiska ideja, jo pasaulē dažādās valstīs tas jau notiek. Parasti tā ideja ir piesaistīta arī lokālajai situācijai," skaidro Inga Erdmane.

Mākslinieces Kristīnes Alksnes darbs "Boļševičkas apgaismība" savukārt rosina domāt, cik iluzors un mānīgs var būt skaistums. Viņa nofotografējusi peļķes, kurās satecējis benzīns, un no šīm fotogrāfijām izveidojusi izdrukas, ko uzlīmējusi uz bijušās fabrikas logiem. Logi tagad atgādina gluži vai kādas katedrāles krāsainos stiklus.

Mākslinieks no Polijas Lukošs Surovecs pārstāvēts ar videoinstalāciju,  kas ļauj ielūkoties Katovices bezpajumtnieku dzīvē un tajā, kā viņi veido vidi ap sevi, stāsta Solvita Krese.

 Ļoti interesants darbs par bezpajumtniekiem, kuri būvē savu māju. Un paradoksāli, ka cilvēki, kas nonākuši tādā situācijā, - viņi joprojām apspriež tādas arhitektoniskas kvalitātes, piemēram, kā mēs liksim logu, lai būtu skaistāk. Viņiem joprojām interesē šī vide un tās kvalitāte," saka Solvita Krese.

Pats vērienīgākais izstādē ir Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša kopdarbs, tā ir video un skaņas instalācija, izvietota atsevišķā angārā.

Darbu iedvesmojušas sarunas ar garāžās sastaptiem vīriem, kuru aizraušanās ir no dažādām nederīgām lietām sameistarot ko jaunu. Viņu idejas izmantojuši arī mākslinieki, un uzbūvējuši māju no veciem ledusskapjiem, jo, kā dzirdēts no vīriem - tie neko nemaksā, bet ir ideāli siltuma izolatori. Ledusskapju mājā varēs arī redzēt video, kuros vīri dalās pieredzē par saviem izgudrojumiem, stāsta Katrīna Neiburga.

"Jūs esat iemūrēti starp ledusskapju durvīm un varat iedziļināties vīru sakāmajā. Šis darbs bija kā izpēte par vīriešu iedabu - uzbūvēt kaut kādas nereālas lietas. Tas ir tāds vīriešu izmeklējums," norāda Katrīna Neiburga.

Paralēli bijušajai tekstilfabrikai "Boļševička" festivāla "Survival Kit" otra norises vieta būs Vāgnera zāle Vecrīgā.

Festivāls ilgs līdz 27. septembrim un tā laikā notiks arī lekcijas, performances, radošās darbnīcas un tiks demonstrētas filmas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti