Sākas festivāls «Māksla+Komunikācija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No šī gada 8. oktobra līdz 17. novembrim Rīgā un Liepājā norisināsies 15. starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls "Māksla+Komunikācija 2013", informē festivāla rīkotāji.

Ik gadu festivāls pulcē ap simts dalībnieku no Latvijas, Eiropas un citām pasaules valstīm, lai diskutētu par jaunākajām idejām un nākotnes attīstības tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā. Tomēr šogad – pēc kārtas jau piecpadsmitajā festivālā – nākotnes vīziju vietā festivāla rīkotāji aicina doties vēsturiskā ceļojumā, lai ieskatītots digitālo tehnoloģiju mākslas vēl pavisam nesenajā pagātnē.

No 8. līdz 11. oktobrim Rīgas Ekonomikas augstskolā norisināsies vērienīga 5. starptautiskā mediju mākslas, zinātnes un tehnoloģiju vēstures (Media Art Histories) konference "RENEW", kas ir pirmais šāda veida akadēmisks notikums Latvijā. Pirms tam šī konference norisinājusies Berlīnē, Melburnā, Banfā un Liverpūlē.

Festivāla īpašā programma norisināsies Rīgā no 9. līdz 12. oktobrim – "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā Spīķeros, RIXC Mediju telpā un Spīķeru koncertzālē.

Festivāla programma sāksies trešdien, 9. oktobrī, kad plkst. 19.00 "kim?" Laikmetīgās mākslas centra 2.stāvā Spīķeros tiks atklāta starptautiska mediju mākslas izstāde "Save As" (Saglabāt kā), kas nedos instrukcijas, bet uzdos jautājumus par laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanu. Kurators: Raitis Šmits. Izstādē būs apskatāmi interaktīvi mediju mākslas darbi, kuru autori ir starptautiski atzīti tīkla mākslas pionieri, kas turpina aktīvi darboties mūsdienu mediju mākslas laukā. Izstādes mākslinieki: Aleksejs Šulgins, Aristarks Černiševs, Oļa Ļaļina, Dragans Espenšīds, Sesile Babiole, Hīss Bantings, Roberts Sakrovskis, Konstants Dullārts, Lamberto Teotino, Bendžamins Galons, Karls Klomps, Gijs Gīskes, Toms Verbrugens, mākslinieku kolektīvs "Jodi", Parags Kumars Mitals, Evans Rots  u.c.

Izstāde "kim?" būs apskatāma līdz 17. novembrim. Izstādē apmeklētājus sagaidīs un darbosies gidi.

Savukārt festivāla atklāšanas vakara programmā plkst. 20.00 Maskavas ielas 8 ēkā Spīķeros – skaņu un mediju mākslinieki Šū Lī Čenga no Francijas un Martins Hauzs no Lielbritānijas piedāvās neordināru audio tīkla mākslas performanci "Kompostējot pilsētu. Kompostējot tīklu" (Composting the City. Composting the Net), kas akcentē urbānās vides ekoloģijas jautājumus.

Piektdien, 11. oktobrī plkst. 21.00 RIXC Mediju telpā norisināsies eksperimentāli avanagardisks elektroniskās mūzikas koncerts "Rund-Funk-Empfangs-Saal" – vides radio mūzika īpaši gariem viļņiem, kurā uzstāsies šobrīd vieni no akutālākajiem skaņu un starpdisciplinārajiem māksliniekiem Eiropā – Edvīns van der Heide (Edwin van der Heide) no Nīderlandes un Jans Pēters E.R. Zontāgs (Jan-Peter E.R. Sonntag) no Vācijas.

Festivāla noslēgumā – sestdien, 12. oktobrī pl. 19.00, Spīķeru Koncertzālē notiks audiovizuālas performances un elektroniskās mūzikas koncerts, kas attiecības starp skaņu, telpu un attēlu risinās no visdažādākajām, radikāli atšķirīgām perspektīvām.

Sestdienas vakara īpašais viesis – Maikls Senšerijs (Michael Century) no ASV ir komponists, pianists un akordeonists, kas akordeona spēli paspilgtina ar ritmiskām elektroniskās mūzikas pulsācijām. Pazīstamie kanādiešu elektroniskās mūzikas mākslinieki Metjū Bīdermans (Matthew Biederman) un Alens Tibols (Alain Thibault) savā performancē akcentēs skaņas un telpas fizikalitāti. Savukārt daudzsološais britu skaņu mākslinieks Teo Bērts (Theo Burt) 'dzīvajā' performancē radīs dinamisku un kontrastējošu skaņas un attēla divdimensionālu izspēli.

Pavisam atšķirīgu skaņas un apkārtējās vides skanējumu piedāvās itāļu izcelsmes šveiciešu kopmonists Luka Forkuči (Luca Forcucci), kurš savās kompozīcijās ievērojami paplašina skaņas ilustratīvo nozīmi. Savukārt latviešu skaņu un video mākslinieki  Irīna Špičaka, Krišjānis Rijnieks, Platons Buravickis piedāvās reālā laikā ģenerētu 3D audioreaktīvu performanci.

No 4. līdz 8. novembrim Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā (MPLab) notiks festivāla "Māksla+Komunikācija" satelītpasākums – 4. starptautiskā jauno mediju mākslas nedēļa "iWeek" ar radošajām darbnīcām, publiskām lekcijām, jauno mākslinieku prezentācijām, izstādēm un audiovizuālām performancēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti