Dienas ziņas

Labdarības akcijā iepriecina pacientus

Dienas ziņas

Salaspilī vandaļi iznīcina Japānas ķiršus

Leļļu izstāde "Sajūtu valsis" Aizputē

«Sajūtu valsis» - Emīla Dārziņa iedvesmota leļļu izstāde Aizputē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izcilā latviešu komponista Emīla Dārziņa slavenais skaņdarbs „Melanholiskais valsis” iedvesmojis leļļu māksliniekus Ināru un Uldi Liepas veidot darbus un radīt „Sajūtu valsi”. Izsmalcinātā, gaisīgi romantiskā skulptūrleļļu izstāde jau bijusi Pleskavā, tagad tā pirmoreiz skatāma arī Latvijā, Aizputē.

''Melanholiskais valsis'' ir kosmiska mūzika, atzīst leļļu māksliniece Liepa. Klausoties šo 20.gadsimta sākumā radīto skaņdarbu, leļļu tēli dzimuši viegli un pašsaprotami, kurus atlicis vien iemiesot dzīvē. Skulptūrleļļu radīšanas procesā palīdzējis Ināras dzīvesbiedrs Uldis, jo pirmoreiz ticis izmantots īpašs akrila materiāls, kas Latvijā pazīstams pavisam nesen.

„Tā ir tāda lejamā masa, no kuras var veidot mākslas darbus. Man bija sākumā jāizveido no plastilīna visas formas, tad tie atliešanas darbi bija vairāk Ulda ziņā. Es sāku veidot karkasu, un tā mēs roku rokā mēneša laikā izveidojām deviņus jaunus darbus,” par darba procesu stāsta leļļu māksliniece Liepa.

Pati pirmā lelle, kas tapusi, ir misters Žaks, kurš izstādē ieņēmis vietu blakus ēnu teātra skatuvei. Pārējām lellēm gan vārdi neesot doti, tas tāpēc, lai atstātu katra paša sajūtām un emocijām, atzīst māksliniece. Taču viens no darbiem vienas nakts laikā tapis pateicībā Aizputei un aizputniekiem, stāsta māksliniece.

Līdztekus mežģīnēs, tillā un brokātā tērptajām skulptūrām, skatāmas arī septiņas nelielas galviņas. Kā stāsta  māksliniece, tad tajās rodamas viņas pašas dvēseles noskaņojums. Romantikas un mīlestības apvīto gaisotni papildina caurspīdīgā plīvurā tērptās seno atklātņu lielformāta fotogrāfijas.

„Šis tills ļoti jauki harmonizē. Šīs bildes rada tādu kā migliņu, un tā ir robeža starp pagātni un šodienu,” uzsver Liepa.

Leļļu izstāde „Sajūtu valsis” Aizputē būs skatāma līdz februāra nogalei. Taču šobrīd svētku noskaņās ikvienu te sagaida īpašā pārsteigumu eglīte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti