Sabilē mākslas izstādē vairākus mēnešus rūgs vīns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabilnieki savu mazpilsētu mēdz dēvēt par Prieka ieleju, kurā ir Latvijā vienīgais publiskais vīna dārzs un Vīna svētki vairāku dienu garumā. Prieka ielejas nosaukumu šobrīd attaisnos arī mākslinieku apvienība "+K+M+B" jeb Kristians Brekte, Modris Svilāns un Māris Butlers, kuri radījuši skaņas instalāciju "Sabile burbuļo", radot iespēju iepazīt vietējo tradīciju pārvēršanos laikmetīgā mākslā. Skaņas instalācijas pamatā ir vīna rūgšanas process, un vīns sāks burbuļot 17. jūnija vakarā Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centra pirmajā jubilejā.

Sabilē mākslas izstādē vairākus mēnešus rūgs vīns
00:00 / 04:35
Lejuplādēt

Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrs izveidots kādreizējās sinagogas telpās. Tāpēc šobrīd, tajā ieejot, ir mazliet sirreāls skats, kā baltā telpa ar augstiem griestiem un milzu logiem vizuāli pārvērtusies par sava veida vīna laboratoriju.

Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrs
Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrs

"Sabile burbuļo" ir kinētisks audiovizuāls darbs. Mākslinieku apvienība "+K+M+B" sevi sauc par mistiķiem, kas darbojas eksperimentālās mūzikas laukā, iedibinot okultā pagānisma trokšņu mūzikas žanru. Šoreiz instalācijā skaņu veido vīna rūgšanas procesa burbuļi.

"Re, kur mums ir hidrofoni tādi, kas ir speciāli mikrofoni ūdenim vai šķidrumiem. Un viņi iet vai nu pa taisno uz pulti, vai uz modulāro sintezatoru. Un līdz ko kaut kas no šīm lietām nestrādā, tā mainās vispār tā audiovizuālā… noformējumiņš," stāsta Modris Svilāns.

Izstāde ilgs līdz 28. augustam, un šo divu mēnešu laikā skaņai vajadzētu mainīties, burbuļu ritmam paliekot te lēnākam, te paātrinoties. Metālisko konstrukciju papildina krāsaini elementi, piemēram, rozā plauktiņi un salātzaļas bļodas. Skaidro Modris Svilāns: "Tā vīna darīšana ir tāda kā pieaugušu cilvēku rotaļāšanās ar lietām, kas viņu šajā brīdī interesē. Un tās mūsu krāsainās krāsas ir tādas bērnu rotaļu istabas krāsiņas. Un pieņemsim, ka esam lieli bērni, un mēs spēlējamies ar ļoti dažādiem medijiem."

Regulārs "burbulis" savā ziņā ir kā komunikācijas zīme, ko rūgstošais vīns dod tā vīndarim – rūgšana norit veiksmīgi un gala iznākumā gaidāms labi noraudzēts vīns. Lai izstādes laikā rūgtu īsts vīns, gan traukus, gan sulas māksliniekiem nodrošinājusi vietējā Abavas vīna darītava. Mākslinieks Kristians Brekte spriež: "Uz gada beigām vajadzētu nofinalizēties, kad būs tādas mazas dzērienu pudelītes ar "Sabile burbuļo" brīnumu dzērienu."

Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrs ar šo izstādi svin viena gada jubileju, kopš arhitektūras piemineklis – bijusī sinagogas ēka – ir atjaunota un atvērta apmeklētājiem, regulāri piedāvājot profesionālu laikmetīgo mākslu un mūzikas koncertus. Par jaunāko burbuļojošo izstādi stāsta centra direktore Ginta Petra: "Noslēgums būs akurāt 27., 28. augusts, kad ir vasaras sezonas [noslēgums], izstādes noslēgums un arī māju kafejnīcu dienas Talsu novadā. Mēs skatīsimies, vai tas būs kaut kas savienojams."

17. jūnija vakarā centra pirmajā jubilejā skanēs arī vīnam veltītas vai ar vīnu saistītas operu ārijas, bet līdz pat izstādes noslēgumam gaidāmi vairāki koncerti.

Izstāde "Sabile burbuļo" piešķir savdabīgu un mūsdienīgu akcentu senām prasmēm, radot iespēju iepazīt Sabiles vīna darīšanas tradīciju pārvēršanos laikmetīgā mākslā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti