Kultūras ziņas

Kora "Sōla" 16 ziemas mirkļi

Kultūras ziņas

Jauno mākslinieku dialogs ārpus rāmjiem

Performance par Endiju Vorholu

Sabiedrībā zināmi cilvēki veido gleznas Endija Vorhola stilā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

17.decembrī Rīgas mākslas telpā norisinājās pasākums, kas veltīts 20.gadsimta vienai no spožākajām personībām mākslā - popārta princim Endijam Vorholam. Desmit sabiedrībā pazīstami, ne ar glezniecību saistīti, bet radoši cilvēki profesionālu mākslinieku uzraudzībā veidoja gleznas Endija Vorhola stilā.

Endijs Vorhols jau 20.gadsimta 60.gados pareģoja pasaules apsēstību ar patēriņa lietām un prognozēja, ka nākotnē ikviens varēs izbaudīt savas 15 minūtes slavas. Aizvadītajā akcijā Rīgas mākslas telpā uz savu zvaigžņu stundu gleznotāja lomā pretendēja sportisti, pavārs, baletdejotāja, aktieri, režisore un stila mākslinieki.

"Man Vorhols asociējas ar to, ka viņš bija savā laikā liels projektu vadītājs, bet arī darīja miljons citu lietu, tāpēc es literāri un pārnestā nozīmē noņemu cepuri viņa priekšā. Šī ir tikai tāda cieņas atdošana viņam," norāda izdevēja, dizainere Agnese Kleina.

"Vorhols - tas ir optimisms, tas ir radošs lidojums, tā ir it kā attieksme pret cilvēku, lietām, patērētāju sabiedrība, bet tie esam mēs, cilvēki," uzsver mākslinieks Jānis Anmanis.

"Normāls džeks, pareizajā laikā un pareizajā vietā bija un pareizās lietas uzķēra. Izmantoja savu spēku, cilvēku interesi un vājumu. Tas arī viss!" pauž modes mākslinieks Bruno Birmanis.

Vorhols savos darbos izmantoja komiksa elementus, kā arī, iespaidojoties no dažādām sadzīves lietām, tās atainoja savos darbos.

"Šoreiz mūsu mērķis - kopīgai idejai radīt savu skatījumu, strādāt radoši, atvērti jaunām idejām un par Vorhola tēmu biškiņ papriecāties, kaut ko nocitēt, par kaut ko pasmieties," stāsta gleznotāja Karinē Paronjanca.

"Es neteiktu, ka esmu baigais mākslinieks, bet man tā lieta patīk.Viņu visu laiku slavē, tas tur pie tonusa," saka šefpavārs Māris Jansons.

"Man patīk tad, kad cilvekam patīk, viņam kaut kas iznāk, es tā to pieļauju, jo skolā nemācīja. Baletskolā mācījos tikai dejot un dejot," teic baletdejotāja Zita Erss.

Tapušie darbi līdz gada beigām būs apskatāmi tirdzniecības centrā "Rīga Plaza"., tādejādi simboliski apliecinot Vorhola uzskatu, ka mākslai ir jābūt tautai pieejamai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti