Rundāles pils muzejā skatāmas divas jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atzīmējot Rundāles pils 278.dzimšanas dienu, no 25.maija apmeklētājiem būs iespēja apskatīt divas jaunas izstādes.

2013.gadā grāfs Teodors Mēdems Rundāles pils muzejam dāvināja dzimtas relikvijas, ko viņa vectēvs grāfs Teodors Mēdems Pirmā pasaules kara beigās no viņam piederošās Stukmaņu un Vecauces pils bija aizvedis uz Vāciju un tālāk uz Franciju.

Dāvinājuma centrā ir Kurzemes hercogienes Dorotejas porcelāna kosmētikas servīze no 22 priekšmetiem, kas darināta Karaliskajā porcelāna manufaktūrā Berlīnē ap 1784.gadu. Dāvinājums izstādīts kopā ar Kurzemes hercogienes Dorotejas portretiem un dažiem memoriāliem priekšmetiem no Rundāles pils muzeja kolekcijas, to papildina arī foto no hercogienes portretiem ārzemju kolekcijās. Grāmatas no Žanno Mēdemam piederējušās Elejas pils dāvinājusi baroniete Gerharda fon Hoiningena-Hīne, dzimusi grāfiene Mēdema.

Mēdemu kolekcijas savas nozīmības ziņā stāv tūlīt aiz Kurzemes hercoga Pētera mākslas darbu krājumiem un pieder izcilākajam, kas jebkad atradies Latvijas teritorijā. Mēs ļoti augsti vērtējam grāfa Mēdema atbalstu pils ekspozīcijas veidošanā un tik īpašu priekšmetu dāvināšanā," saka Rundāles pils direktors Imants Lancmanis.

Porcelāna priekšmetu restauratore Maija Baņķiere stāsta, ka priekšmetu restaurēšana nebijis viegls darbs, piemēram, sveču liesmiņas dzēsēju porcelānā restaurācijas meistare agrāk nebija redzējusi.

"Šī kolekcija, protams, ir izcils dāvinājums. Tādu nenopirkt. Gribējās, protams, vēl labāk to izdarīt, bet pietrūkst laika vienmēr, tā ir restauratora lielākā bēda," atzīst Maija Baņķiere.

Imants Lancmanis norāda, ka Rundāles pilī ir daudz skaistu lietu, bet lielākoties tās ir pirktas un Latvijā nav bijušas. Pietrūkst saistību ar pils laikmetu, tās iedzīvotājiem vai vismaz ar pils iedzīvotāju radiniekiem, tādēļ pils direktors ir ļoti gandarīts par lietām, ko izdodas iegūt un kas patiešām piederējušas hercogienei un hercogam.

Reizē ar pils dzimšanas dienas atzīmēšanu pēc restaurācijas atvērtajā Hercoga bibliotēkā tiks atklāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde "Ketleru dzimtas Kurzemes hercogu bibliotēka "Ex Bibliotheca Ducis Curlandiae"". Izstādē būs apskatāmas 44 grāmatas, kas izdotas laikposmā no 15. līdz 17.gadsimta, kā arī iespieddarbi un dokumenti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts vēstures arhīva, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Rundāles pils muzeja krājumiem.

 Šis inventārs ļoti labi parāda, kādas lietas hercogu ir interesējušas vai ko viņš bija nopircis. Labs jautājums, vai no tā visa viņš vispār tika ko izlasījis," teic Imants Lancmanis.

Izstādē ir skatāmas grāmatas par vēsturi, jurisprudenci, teoloģiju, kara lietām, dabas zinātnēm, arhitektūru un mākslu.

Baidos, ka tāpat kā Bīroniem arī daudziem citiem valdniekiem diez vai grāmatas īpaši kalpoja lasīšanai, jo bieži bibliotēka piederēja pie prestiža lietām – skaisti skapji, skaisti iesējumi, tas bija galvenais," norāda Rundāles pils direktors Imants Lancmanis.

Grāmatas ir Somijas Nacionālās bibliotēkas krājuma daļa un Latvijā būs redzamas tikai līdz 31.augustam.

Kā vēstīts, pēc vairāk nekā 40 gadus ilgas restaurācijas 24.maijā Rundāles pilī svinēs tās pamatakmens ielikšanas gadskārtu, atklās divas jaunas telpas un oficiāli atzīmēs veiksmīgi pabeigto rekonstrukciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti