Dienas ziņas

Sporta halle "Daugava" nodota ekspluatācijā

Dienas ziņas

Ar elektroskrejriteni – no 14 gadu vecuma

Cēsīs Ruckas parkā izstāde "Apslēptie dārgumi"

Ruckas parkā Cēsīs visu vasaru būs iespēja meklēt «Apslēptos dārgumus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vēsturiskajā Ruckas parkā Cēsīs visu vasaru būs iespēja meklēt “Apslēptos dārgumus”. Tā ir brīvdabas izstāde, kuru radījusi starptautiska mākslinieku grupa, veselu mēnesi pavadot Ruckas mākslinieku rezidencē.

Nesteidzīga pastaiga svaigā gaisā un varenu koku ieskauta laikmetīgā māksla – to ir izdevies apvienot 13 māksliniekiem no visas Eiropas, četras nedēļas pavadot Ruckas mākslinieku rezidencē. Viņu uzdevums bija radīt darbus, kurus ikviens brīvi varētu aplūkot Ruckas muižas parkā. 

"Nosaukums “Apslēptie dārgumi” stāsta par šiem darbiem, kā radušies, gan arī par šo vietu – parku, jo, lai gan tas atrodas centrā, daudzi nemaz nezina, ka tāds šeit ir," stāsta izstādes kuratore Līga Lindenbauma.

Mākslinieku darbi vēsta par atbildīgu izturēšanos pret dabas resursiem, kā arī Cēsu vēsturi un cilvēkiem, kuri šeit kādreiz dzīvojuši. Darbu autori daudz laika veltījuši pētniecībai un cer, ka atklāto vēstījumu izdosies nodot arī parka apmeklētājiem. 

"Atsevišķu darbu veids arī ir kā dārgumu meklēšana, jo darbi ir izkaisīti pa visu parku un, ja skatītājs nāks uz parku meklēt šos darbus, tad viņam būs jābūt kā dārgumu meklētājam, tu dodies pa parku atrodi vienu objektu, otru," skaidro Lindenbauma.

Māksliniece Sabīne Šnē Cēsīs pētījusi zemes augsni. Viņa radījusi mākslas darbu ar mērķi parādīt, cik būtiski cilvēcei ir rūpēties par šo plāno zemes slānīti, kurš nodrošina dzīvību uz zemes. 

"Viegli augsni noplicināt, sabojāt, bet grūti atjaunot pēc tam," saka Sabīne Šnē.

Sabīnes Šnē darba nosaukums ir "Zemes miesa".

"Es izveidoju tādu kā Cēsu karti, ainavas atveidojumu, mazo ieliņu vietā redzamas astoņas dažādas augsnes," stāsta māksliniece.

Savukārt māksliniece Ieva Saulīte sava darba apslēptos dārgumus un galvenos izejmateriālus atradusi turpat Ruckas klētī, dodot tiem otro elpu. Konstrukcijai dots nosaukums "Mērķis-Šķērslis". 

"Šie bija apslēpti dārgumi pirms izvilku tos no tumšāka stūrīša, jo mani fascinē tie krāģīši, kas tiek veidoti lauku saimniecībā, kur darbojas ar rokām," saka Ieva Saulīte.

Ruckas parkā mākslinieki izveidojuši arī Cēsīs dzimušā Kārļa Johansona portretu. Viņš aizvadītā gadsimta 20. gados radījis pirmās saspriegotās struktūras, kas mūsdienās ir pamats daudzām inženierbūvēm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti